Manja slova Veća slova RSS
>

Antonione: Crna Gora ima punu podršku CEI

Antonione: Crna Gora ima punu podršku CEI
Datum objave: 27.04.2021 14:09 | Autor: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, prof. dr Ratko Mitrović i generalni sekretar Centralno-evropske inicijative, Roberto Antonione dogovorili su da ove godine, tokom predsjedavanja Crne Gore CEI-jem, bude održan sastanak ministara ekologije zemalja članica CEI na temu zaštite voda. Sastanak bi se održao u Trstu, u oktobru 2021, u sklopu Barkolane, najveće jedriličarske regate na svijetu, pod parolom „Vode bez granica“.

Tokom predsjedavanja Centralno-evropskom inicijativom, Crna Gora bi trebalo da organizuje i održi ministarsku konferenciju „Inicijativa CEI za održivo upravljanje otpadom“ u septembru ove godine, a Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je koordinator aktivnosti na pripremi i realizaciji ministarske konferencije.

Cilj konferencije je razmjena iskustva, primjera dobre prakse, kao i znanja o upravljanju i tretmanu otpada, uz uspostavljanje platforme za saradnju zemalja CEI koja će počivati na principu zajedničkih, projektno orijentisanih aktivnosti, usmjerenih na inovacije, pružajući sveobuhvatan pristup ovom složenom pitanju. Planirano je da na konferenciji bude potpisana deklaracija kojom će zemlje učesnice potvrditi posvećenost pitanju rješavanja pitanja otpada.

„Predstavlja nam veliko zadovoljstvo i čast da dvije godine zaredom predsjedavamo najstarijom i najvećom regionalnom inicijativom u Evropi. Vjerujem da će, osim na temu upravljanja otpadom, organizovanje ministarske konferencije zemalja članica CEI na temu zaštite voda biti još jedan korak ka snaženju regionalne saradnje i da će donijeti dodatnu, novu vrijednost aktivnostima i planovima koji se sprovode pod okriljem CEI-ja“, izjavio je ministar Mitrović.

Generalni sekretar CEI-ja, g-din Antonione zahvalio je ministru Mitroviću na predusretljivosti i potvrdom odgovoru, i izjavio da Crna Gora ima punu podršku CEI da nastavi putem kojim je krenula.

Sastanku su prisustvovali državni sekretar za ekologiju, Danilo Mrdak i Nina Kodelja, zamjenica generalnog sekretara Centralno-evropske inicijative.