Manja slova Veća slova RSS
>

Državni sekretar Danilo Mrdak prisustvovao sastanku Odbora za klimatske promjene i energetiku

Državni sekretar Danilo Mrdak prisustvovao sastanku Odbora za klimatske promjene i energetiku
Datum objave: 22.02.2021 15:13 | Autor: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Ispis Štampaj stranicu


Danilo Mrdak, državni sekretar za ekologiju Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma učestvovao je na online sastanku Odbora za klimatske promjene i energetiku u organizaciji Energetske zajednice.

Radionicu je otvorio gdin Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice koji je izjavio da je razmjena iskustava i mišljenja veoma značajna za lakše pregovaranje u međunarodnim procesima u oblasti klimatskih promjena i energetike, ali i za proces planiranja budućih aktivnosti.

Državni sekretar Mrdak je saopštio da je Crna Gora u potpunosti posvećena traženju optimalnog odgovora na klimatske promjene, a sve u skladu sa zahtjevima međunarodne zajednice, jer je to jedan od najsloženijih izazova našeg vremena. “Crna Gora je u procesu evropskih integracija, i samim tim, politika Crne Gore u oblasti klimatskih promjena teži biti usklađena sa politikama EU u narednom periodu”, izjavio je Mrdak.

Potvrdu posvećenosti i istrajnosti Crne Gore u borbi protiv negativnog uticaja klimatskih promjena predstavlja i usvajanje Nacionalne strategije u oblasti klimatskih promjena do 2030. godine, donošenje Zakona o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promjena, ali i privođenje kraju procesa revizije Nacionalno utvrđenog doprinosa (NDC), koji kao novu ciljnu vrijednost postavlja smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte u iznosu od 2117 kT CO2, odnosno 35% do 2030. godine u odnosu na baznu 1990. godinu.

Odbor za klimatske promjene i energetiku je diskutovao i o važnosti postavljanja novih ciljeva za obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte u dugoročnom periodu do 2050. godine, kako bi se obezbijedila veća regulatorna stabilnost, transparentnost nacionalnih napora i povećala ulaganja u politiku klimatskih promjena i energetike.

Sastanak je okupio predstavnike zemalja članica Energetske zajednice (Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Moldavija, Srbija, Crna Gora, Kosovo i Ukrajina), kao i predstavnike Evropske komisije i pojedine međunarodne finansijske institucije, donatore i civilno društvo.