Manja slova Veća slova RSS
>

Mitrović-Presker: Podrška Slovenije u realizovanju ideja i projekata iz ekologije i prostornog planiranja

Mitrović-Presker: Podrška Slovenije u realizovanju ideja i projekata iz ekologije i prostornog planiranja
Datum objave: 14.01.2021 14:37 | Autor: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, prof. dr Ratko Mitrović, danas je razgovarao sa ambasadorom Republike Slovenije u Crnoj Gori, Nj.E, gospodinom Gregorom Preskerom. Sastanku su prisustvovali državni sekretar za ekologiju, prof. dr Danilo Mrdak, državni sekretar za urbanizam i prostorno planiranje, Master. Arch, Aleksandar Ašanin i ministarka-savjetnica ambasade Republike Slovenije, gospođa Petra Gradišek.

Ministar Mitrović je ukazao na značaj podrške Republike Slovenije Crnoj Gori u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, posebno u dijelu pregovora za Poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene. “Saradnja između Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore i Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Slovenije u pogledu razmjene iskustva u oblasti ekologije i rada na projektima koji bi imali za cilj edukaciju stanovništva o značaju zaštite životne sredine za nas je nezaobilazna“, kazao je ministar Mitrović. Osim oblasti ekologije, ministar je ambasadoru Preskeru predložio i saradnju u vidu tehničke i stručne podrške na projektima iz oblasti prostornog planiranja i urbanizma.

Državni sekretar za ekologiju, prof. Mrdak je ukazao na korisnost razmjene iskustava crnogorskog Eko fonda i Eko sklada Slovenije u pogledu unapređenja rada na ekološkim projektima. Dodatno, prof. Mrdak je ambasadoru Preskeru izložio ideje i namjere o organizovanju ekoloških akcija u Crnoj Gori, po uzoru na dobru praksu Slovenije.

Aleksandar Ašanin, državni sekretar za urbanizam, ambasadoru Preskeru je predočio da u oblasti prostornog planiranja i urbanizma postoji značajan prostor za unapređenje saradnje između Crne Gore i Slovenije. Prvenstveno u pogledu uspostavljanja informacionog sistema o prostoru, potom u dijelu angažovanja slovenačkih planera u svojstvu revidenata prostornih planova, ali i u izradi nove generacije normativnih dokumenata u oblasti prostornog planiranja. Ašanin je ambasadoru objasnio i značaj saradnje Crne Gore i Slovenije u oblasti socijalnog stanovanja i arhitektonskih konkursa. Posebno se osvrnuo na važnost uspješne saradnje arhitektonskih fakulteta Crne Gore i Slovenije.

Ambasador Presker je tokom vrlo konstruktivnog razgovora pohvalio sve ideje i modalitete saradnje koji su mu izloženi. Ambasador je potvrdio spremnost Republike Slovenije za intenziviranjem razmjene iskustava između Crne Gore i Slovenije u oblasti ekologije i prostornog planiranja i urbanizma. Gospodin Presker je izjavio, takođe, da je spreman da pruži svu neophodnu ekspertsku i tehničku pomoć u pogledu ispunjenja obaveza Crne Gore na putu ka EU članstvu...