Manja slova Veća slova RSS
>

Održana online konferencija - Aktivnosti na izradi ISO standarda TC 228 „Turizam i srodne usluge"

Održana online konferencija - Aktivnosti na izradi ISO standarda TC 228 „Turizam i srodne usluge"
Datum objave: 26.11.2020 10:38 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Predstavnici Ministarstva prisustvovali su online sesiji održanoj 25. novembra o.g. na kojoj je predstavljen napredak u radu stručnog tijela Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO/TC 228/WG 18) na planu donošenja dokumenta „Mjere za smanjenje širenja COVID-19 u turističkoj industriji“ u okviru standarda ISO TC 228 za oblast „Turizam i srodne usluge" kojim upravlja Asocijacija za standardizaciju Španije (UNE).

Ovu sesiju realizovala je Svjetska turistička organizacija (UNWTO) u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za standardizaciju (ISO) i Asocijacijom za standardizaciju Španije (UNE).

Radna grupa 18 je nedavno formirana, a cilj je priprema ISO javno dostupne tehničke specifikacije PAS 5643 o „Mjerama za smanjenje širenja Covid-19 u turističkoj industriji - smjernice i preporuke“. Planirano je da se ISO standard sastoji od međunarodno usklađenih smjernica i preporuka koje pokrivaju 21 podsektor. U krajnjem, cilj je da se obezbijedi pomoć globalnoj turističkoj industriji kako bi funkcionisala u sigurnijim uslovima za korisnike usluga/posjetioce, zaposlene i stanovnike, u okviru mjera utvrđenih od strane nacionalnih zdravstvenih vlasti i u skladu sa standardima Svjetske zdravstvene organizacije.

Predstavnik Ministarstva je član Instituta za standardizaciju Crne Gore, Tehničkog komiteta 011 „Turizam i srodne usluge", a pokrenuta je procedura i za učešće predstavnika Ministarstva i NTO u izradi standarda „Mjere za smanjenje širenja COVID-19 u turističkoj industriji".