Manja slova Veća slova RSS
>

Proglašeni dobitnici drugog izdanja turističke nagrade za turizam "Marko Polo", za saradnju sa kineskim tržištem u 2019. godini

Proglašeni dobitnici drugog izdanja turističke nagrade za turizam "Marko Polo", za saradnju sa kineskim tržištem u 2019. godini
Datum objave: 25.11.2020 07:28 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Odlukom međunarodnog žirija, zlatna plaketa turističke nagrade "Marko Polo" je dodijeljena turističkoj agenciji Funclub iz Poznanja (Poljska) za kružnu turu pod nazivom „Najbolje iz Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske“.

U po prvi put ustanovljenoj kategoriji, u kojoj se dodjeljuje počasno priznanje najboljem hotelskom smještaju sa specifičnim uslugama za kineske turiste, priznanje je dodijeljeno hotelu Sheraton Grand iz Varšave (Poljska).

Član žirija na rotirajućoj osnovi, a za dodjelu ovogodišnje turističke nagrade "Marko Polo", bio je i predstavnik Ministarstva održivog razvoja i turizma, uz kolege iz Hrvatske, Srbije, Poljske, Slovačke, Grčke i Turističkog koordinacionog centra Inicijative 17+1 za turizam, koji ima stalnog predstavnika u žiriju.

Nagrada za turizam "Marko Polo" uspostavljena je 2019. godine. Glavni cilj nagrade je odati priznanje organizatorima kružnih putovanja i drugih turističkih paket aranžmana koji se temelje ne specifičnim atrakcijama regiona Centralne i Istočne Evrope, što ide u prilog formiranju bolje saradnje između evropskih i kineskih turističkih agencija koje se bave organizovanjem dolaska kineskih turista u zemlje Centralne i Istočne Evrope.

U prvom izdanju u 2019. godini, dobitnici turističke nagrade "Marko Polo" su bili Fly Montenegro Travel, Crna Gora (zlatna plaketa), CT Poland, Poljska (srebrna plaketa) i Long Teng Hungari Ltd, Mađarska (bronzana plaketa).

Crnu Goru je u 2019. godini posjetilo 74.833 kineskih turista (+75.2% u poređenju sa istim periodom 2018.), koji su ostvarili 97.726 noćenja (72.6% u poređenju sa istim periodom 2018.).

Prema informacijama Turističkog koordinacionog centra (TCC), 17 država regiona Centralne i Istočne Evrope u 2019. godini je posjetilo 1,9 miliona kineskih gostiju, što je porast od 315% u poređenju sa 2014.