Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: 13. oktobra održan virtuelni sastanak nacionalnih koordinatora Inicijative 17+1, za oblast turizma

Saopštenje: 13. oktobra održan virtuelni sastanak nacionalnih koordinatora Inicijative 17+1, za oblast turizma
Datum objave: 15.10.2020 17:41 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Usljed okolnosti uzrokovanih pandemijom COVID−19, u ponedjeljak, 13. oktobra je održan virtuelni sastanak nacionalnih koordinatora za turizam.

Sastanak je organizovan pod okriljem Inicijative 17+1 (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Estonija, Grčka, Mađarska, Letonija, Litvanija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka i Slovenija), dok su domaćini sastanka bili predstavnici Turističkog koordinacionog centra Inicijative (TCC) sa sjedištem u Budimpešti. Ispred delegacije Crne Gore, sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma i Nacionalne turističke organizacije.

Sastanak je otvoren pozdravnim riječima koje je koordinatorima država CEI uputio državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske.

Koordinatorka aktivnosti TCC je ukazala na negativan trend kada je riječ o broju kineskih turista koji su u 2020. godini posjetili države CEI, a koji je, kako je zaključeno, povezan sa pandemijom COVID-19 i zatvorenim granicama. Nakon toga, posredstvom kineskih online platformi, učesnici sastanka su kroz webinar i live streaming imali priliku da razmijene stavove o realizaciji zajedničkog projekta za kinesko tržište koji je realizovan u 2020. godini. Podsjećanja radi, webinar za Crnu Goru je realizovan 30. jula (indeks popularnosti 3.303), a live streaming 12. avgusta (indeks popularnosti 103.448), što potvrđuje veliko interesovanje kineskog tržišta za Crnu Goru.

Na sastanku je bilo riječi i o samom konceptu, njegovim nedostacima, te mogućnostima njegove nadogradnje. Predstavnici svih država koje su učestvovale u projektu su iznijeli svoje stavove u "tour the table" segmentu. Takođe, čuli su se predlozi oko mogućeg nastavka zajedničkog projekta, kao i potreba preispitivanja dosadašnjeg modela.

Na sastanku se razgovaralo i o drugom izdanju turističke nagrade "Marko Polo" 2020, o kojoj je ove godine odlučivano u otežanim okolnostima, s obzirom na cijelu situaciju sa COVID-19. Više informacija o nagrađenima biće dostupno nakon formalne dodjele, čiji se precizan datum još uvijek ne zna. S tim u vezi, nacionalni koordinatori su diskutovali o načinu kako obezbijediti benefite pobjednicima, ali i kako sprovesti izbor u 2021. godini. Tako je predloženo prilagođavanje uslova za aplikante, kako ne bi pravili pauzu u dodjeli nagrade, što bi moglo dovesti u pitanje cijeli koncept, o čemu će tek biti riječi.