Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Nastavak aktivnosti na očuvanju i zaštiti Ulcinjske solane

Saopštenje: Nastavak aktivnosti na očuvanju i zaštiti Ulcinjske solane
Datum objave: 12.10.2020 10:16 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Na Ulcinjskoj solani održan je sastanak kojem su prisustvovali predstavnici: Ministarstva održivog razvoja i turizma, opštine Ulcinj, ambasade SR Njemačke u Crnoj Gori i Delegacije Evropske unije, a na kojem je ponovljena odlučnost organa na državnom i lokalnom nivou da dalje ulažu napore na sprovođenju adekvatnih mjera zaštite i očuvanja ovog vrijednog ekosistema na globalnom nivou, a za šta postoji kontinuirana podrška Delegacije Evropske unije i ambasade SR Njemačke u Crnoj Gori.

Razmatrana su aktuelna pitanja vezana za Ulcinjsku solanu, kao što su uspostavljanje održivog modela upravljanja ovim područjem, obezbjeđivanje značajnog iznosa finansijskih sredstava potrebnog za očuvanje biodiverziteta, rješavanje pitanja vlasništva, kao i niz drugih tema.

Podsjećamo da je u Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za 2020. koji je objavljen dana 06.10.2020, Evropska komisija ukazala da je tokom 2019. Ulcinjska solana dobila zaštitu na nacionalnom i međunarodnom nivou, ali da su odlučne i urgentne aktivnosti i dalje neophodne za održivo upravljanje i zaštitu područja, i to prvenstveno pojašnjenje pitanja vlasništva. Uvažavajući značaj pitanja zaštite i očuvanja područja Ulcinjske solane, a polazeći od navedenih konstatacija iz najnovijeg Izvještaja, organizovanje ovog sastanka na samoj lokaciji Ulcinjske solane, a posebno zaključci do kojih se tokom istog došlo, ukazuju na nastavak ranije započetih aktivnosti na očuvanju i zaštiti Ulcinjske solane u kontekstu ispunjavanja obaveza iz Poglavlja 27.