Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Данас се обиљежава Свјетски дан птица селица

Саопштење: Данас се обиљежава Свјетски дан птица селица
Датум објаве: 09.05.2020 11:43 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Широм свијета данас се обиљежава Свјетски дан птица селица, а овој глобалној кампањи посвец́еној подизању свијести о значају миграторних птица и потреби међународне сарадње за њихово очување, придружује се и Министарство одрживог развоја и туризма.

Овогодишња тема Свјетског дана птица селица је „Птице повезују наш свијет“ с циљем да нагласи важност очувања и обнове, еколошке повезаности и интегритета екосистема који подржавају природне циклусе који су неопходни за опстанак и добробит птица селица. Тема подвлачи и чињеницу да су птице селице дио нашег природног насљеђа и да зависе од мреже локација дуж њиховог дугог миграторног пута за исхрану, одмарање и презимљавање, а Црна Гора је свакако једно од најважнијих. Црна Гора се налази на једном од четири најзначајнија коридора за птице у Европи-Јадранском миграторном коридору (Адриатиц Флywаy) преко којег милиони птица сваке године селе ка Африци и обратно. Орнитофауна Црне Горе састоји се од 348 регистрованих врста птица (од укупно 533 врста регистрованих до сада у Европи или 65 одсто европске орнитофауне). У нашој држави гнијезди се 215 врста, што је релативно висок степен гнијежђења у поређењу с другим европским државама, и знатно је изнад балканског просјека.

Обиљежавање Свјетског дана птица селица и њихових фасцинантних годишњих миграција ове године ће изгледати другачије усљед глобалне епидемиолошке кризе узроковане ЦОВИД-ом 19. Међутим, постоји много начина да сви ми као појединци, изразимо своју подршку очувању птица и да се придружимо глобалној кампањи прославе овог дана. Стога, позивамо све грађане да данас, путем својих друштвених мрежа, објаве и подијеле слике птица селица: „Птице у вашој башти/у вашем селу/граду“, као исказ потребе за њиховим очувањем! Позивамо родитеље да читањем прича дјеци у којима су главни ликови наши прољећни другари подигну свијест најмлађима о значају птица селица, да заједно са својим дјететом осигурају добро станиште локалним птицама садњом дрвец́а или постављањем грмља прилагођених птицама, направе и поставе кућице за птице, итд. Штавише, на овај начин не помажемо само птицама, него постајемо много ближи природи.

На крају желимо да поручимо да ћемо помажући птицама селицама научити да волимо природу и свијет око себе.

Црна Гора ратификовала је Конвенцију о заштити миграторних врста дивљих животиња (ЦМС)-Бонску конвенцију у октобру 2008., чиме смо се обавезали на заштиту и очување станишта миграторних врста дивљих животиња које живе унутар или прелазе преко граница националне јурисдикције. Споразуму о заштити афричко-еуроазијских миграторних птица мочварица (АЕWА), највећем споразуму у склопу Конвенције о заштити миграторних врста дивљих животиња (ЦМС), Црна Гора је приступила у јануару 2011.

***

Свјетски дан птица селица (Wорлд Миграторy Бирд Даy) традиционално се обиљежава од 2006. године и представља кампању о подизању свијести са посебним фокусом на потребу заштите птица селица и њихових станишта.