Manja slova Veća slova RSS
>

Masterklass ,,Podaci za bolje planiranje u upravljanje u turizmu": Crna Gora prva u Evropi po rastu broja turista

Masterklass ,,Podaci za bolje planiranje u upravljanje u turizmu": Crna Gora prva u Evropi po rastu broja turista
Datum objave: 27.02.2020 09:35 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma

U prošloj godini Crnu Goru je posjetilo 2,64 miliona turista. To je 440.000 turista više nego u 2018. i po tom rastu od 21 odsto smo prvi u Evropi, po nalazima Europian travel comision. Iza nas su sa dvocifrenim stopama rasta bile samo Turska i Litvanija. Ostvarili smo više od 14,5 miliona noćenja. U prethodne tri godine rast noćenja prosječno je više od milion svake godine - kazao je državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović.

On je na masterklasu ,,Podaci za bolje planiranje u upravljanje u turizmu" kazao da je Crna Gora prošle godina imala 1,14 milijarde eura prihoda, što je 100 miliona više u odnosu na 2018. godinu.

- Svi podaci koje imamo govore da je Crna Gora destinacija u stalnom rastu, ali ima prostora za dalji rast, sazrijavanje destinacije, standardizaciju naše ponude i za obogoćivanje i izlazak iz određenih okvira - kazao je Davidović.

Masterklas su na poziv MORT-a organizovali Svjetska turistička organizacija i organizacija koja se bavi skupljanjem podataka i sistemom rezervacija "Amadeus".

- Podaci su osvnovni izvor i analiza onog što nam se dešava, osnovni izvor svih naših planova za budućnost. Svjedoci smo posljednjih godina da je Crna Gora značajno sazrela kao turistička destinacija, ali ostaje određeni niz izazova i tim izozovima se treba baviti na osnovu podataka i realnim sagledavanjem stvari i na osnovu toga realnih planova - istakao je Davidović.

On je napomenuo da učešće turizma u BDP stalno raste, to je u prošloj godini bilo 24 odsto, ali i dalje ostaju brojni izazovi koji nijesu strani ni drugim destinacijama.

- Ono što su naši strateški ciljevi je unapređenje ljudskih resursa, unapređenje postojećih i kreiranje novih diverzifikovanih turističkih proizvoda. U skladu sa strategijom razvoja turizma u Crnoj Gori do 2020. godine temeljni je cilj da primjenom principa održivog razvoja Crne Gore stvori snažnu poziciju globalne destinacije visokog kvaliteta te da se kroz turizam obezbijedi dovoljno radnih mjesta i unaprijedi državni standard a da država ostvaruje prihode na stabilan i pouzdan način - kazao je Davidović.

Direktorica Svjetske turističke organizacije za Evropu Alessandra Priante kazala je da je turizam jedna od privrednih grana koje integriše mnoge sektore.

- Bila sam posvećena uvijek podacima, jer su oni od suštinskog značaja za donošenje odluka. Određeni brojevi trebaju ne samo da nas vode u smislu izvještavanja, već su brojke veoma relevantne za planiranje turizma. To je jedna od privrednih grana koja nikad nije vezana za sadašnjost. Ovi trenutci koji sada proživljavamo u Evropi gdje je epidemija korona virusa jako je važno početi procjenjivati šta će se dešavati u budućnosti da bi svi mogli da reagujemo i da odgovorimo - kazala je Priante.

Njihova globalna statistika procjenjuje da skoro 20 odsto stanovnštva svijeta putuje.

- Troškovi vezani za turizam su 1007 triliona američkih dolara. Turizam je privredna grana koja dolazi odmah nakon hemijske industije - kazala je Priante.

Kako je istakla turizam je otporna i reaktivna grana, što znači da postoje neke problematične situacije sa kojim moramo da se suočimo.

- Pretjerani turizam to zovemo kada ima jako mnogo gužvi u određenoj destinaciji u određenom dijelu godine ili dana. To moramo da prevaziđemo, moramo da upravljamo tokovima turizma, da planiramo. Kada to želite ne možete da to radite bez brojki. Mi smo specijalizovani za svjetski turizam i pokušavamo da promovišemo benefite turizma na svakom nivou i da usmjeravamo i vodimo sektor turizma na nivou politike razgovaorajući sa vašim vladama i privrednim granama da svi moramo ujedinjeni da budemo zajedno da imamo više održivu i inkluzivnu budućnost - kazala je Priante.

Rade, kako ističe, sa 159 država i imaju više od 500 pridruženih članova.