Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Vlada Japana donirala specijalno vozilo JP „Komunalne djelatnosti“ Šavnik

Saopštenje: Vlada Japana donirala specijalno vozilo JP „Komunalne djelatnosti“ Šavnik
Datum objave: 14.11.2019 15:38 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


U Ministarstvu održivog razvoja i turizma danas je potpisan Ugovor o donaciji između Vlade Japana i Javnog preduzeća „Komunalne djelatnosti“ Šavnik.

Vlada Japana kroz ovaj ugovor obezbijedila je 76,250 eura za opremanje JP „Komunalne djelatnosti“ Šavnik specijalnim kombinovanim vozilom sa dodacima, koje će imati više namjena (kašika, plug za čišćenje snijega, lanci za snijeg).

Generalni direktor Direktorata za upravljanje otpadom i komunalni razvoj u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Dragan Asanović kazao je da ovo nije prva donacija Japana našoj zemlji u okviru projekta „Japanska bespovratna pomoć za projekte za osnovne potrebe stanovništva u Crnoj Gori (POPOS)“, ali je istakao da je prva iz oblasti komunalnih djelatnosti.

Kako je naveo, ovim programom pruža se bespovratna finansijska pomoć organizacijama koje rade u raznim sferama na poboljšanju životnog standarda lokalnog stanovništva i sprovedeno je više od 40 projekata.

Ambasador Japana u Crnoj Gori na nerezidentnoj osnovi, Đunići Marujama istakao je da 1998. godine Ambasada Japana direktno podržava projekte u Crnoj Gori koje sprovode lokalne samouprave, škole, zdravstvene ustanove i nevladine organizacije. „Iznos izdvojenih sredstava izgleda ograničen, ali ipak omogućava lokalnom stanovništvu pravovremenu pomoć brzom mobilizacijom sredstava i sprovođenjem projekta“, saopštio je ambasador.

„Projekat koji danas potpisujemo, obezbijediće specijalno vozilo JP „Komunalne djelatnosti“ i omogućiti im održavanje životne sredine i zaštitu od nepogoda u Šavniku i udaljenim naseljima smještenim duboko u planinama“, kazao je ambasador.

Predsjednik Opštine Šavnik Mijomir Vujačić naveo je da će zahvaljujući ovoj donaciji Japana znatno biti unaprijeđeni tehnički uslovi za rad preduzeća i osavremenjen postojeći vozni park, dodajući da će to u krajnjem doprinijeti unapređenju kvaliteta života stanovništva u opštini Šavnik.

Direktorica JP „Komunalne djelatnosti“ Šavnik Slavojka Strunjaš iskazala je zahvalnost prijateljskom narodu Japana na pomoći koju kontinuirano obezbjeđuju Crnoj Gori i njenim građanima, uz uvjerenje da će rezultirati željenim uspjehom.

***

POPOS donacije imaju za cilj da podrže društveni razvoj kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva. Vlada Japana obezbjeđuje finansijsku pomoć neophodnu za realizaciju projekata koji će doprinijeti društveno - ekonomskom razvoju. Zaštita životne sredine, zdravstvena zaštita, obrazovanje i socijalna zaštita su glavne oblasti interesovanja Vlade Japana. Uključujući ovaj grant, ukupan iznos japanske pomoći kroz POPOS donacije u Crnoj Gori od 1998. godine iznosi oko tri miliona eura. Ukupan iznos japanske pomoći Crnoj Gori u toku istog perioda je oko 20 miliona eura.

Video-materijal dostupan je na www.flickr.com/photos/vladacg