Мања слова Већа слова РСС
>

Одржана 23. сједница Генералне скупштине УН Свјетске туристичке организације одржава се у Санкт Петерсбургу

Одржана 23. сједница Генералне скупштине УН Свјетске туристичке организације одржава се у Санкт Петерсбургу
Датум објаве: 12.09.2019 07:56 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Делегацију Министарства одрживог развоја и туризма, на 23. по реду засиједању Генералне скупштине УН Свјетске туристичке организације, која се одржава 9. и 13. септембра у Санкт Петерсбургу, предводи државни секретар у Министарству одрживог развоја и туризма, Дамир Давидовић, а члан делегације је и Оливера Брајовић, генерална директорка за развој конкурентности и инвестиције у туризму.

На 23. сједници УН Свјетске туристичке организације Генерални секретар УНWТО представио је извјештај о раду, трендовима у туризму, као и програмске активности УНWТО са финансијским оквиром за период 2018/2019 и 2020/2021. Поред тога, изабрани су чланови Извршног савјета и Комитета за етику у туризму.

Под окриљем 23. Генералне скупштине одржана је Министарска дебата о образовању и запошљавању у туризму, Форум на високом нивоу на тему медицинског и здравственог туризма, те Самит на високом нивоу о иновацијама и одрживом развоју у туризму.
Према статистикама УНWТО међународни туризам је порастао изнад свог просјека у 2018. години. Међународни доласци туриста порасли су за 6% у 2018. години и достигли 1.4 милијарде, а међународни туристички извоз достигао је 1700 милијарди америчких долара. У периоду јануар-март 2019. године међународни туристички доласци су порасли за 4%, у поређењу са истим периодом прошле године.

Црна Гора је постала пуноправна чланица УН Свјетске туристичке организације 2007. године, на 17. засиједању Генералне скупштине Свјетске туристичке организације УН-а, у Картагени де Индиас, у Колумбији. Црна Гора је обављала функцију потпредсједавајућег УНWТО Регионалне комисије за Европу, и то у два мандата, од 2009. до 2011. и од 2015. до 2017. године, а члан је Одбора за одрживост, једног од радних тијела Извршног савјета, за период од 2015. до 2019. године. Делегација Црне Горе је учествовала на састанку овог Одбора на коме је представљен Извјештај о интеграцији одрживе потрошње и модела производње у политике туризма. Посебно је било говора о подршци имплементацији одрживих политика туризма кроз успостављање међународне мреже обсерваторија одрживог туризма у циљу унапређења свијести о потреби развоја модела праћења индикатора утицаја туризма не само у смислу економског развоја већ и утицаја на животну средину, домаће становништво, те културна и природна добра у свакој земљи.