Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Црна Гора учествовала на Глобалној конференцији у организацији Зеленог климатског фонда

Саопштење: Црна Гора учествовала на Глобалној конференцији у организацији Зеленог климатског фонда
Датум објаве: 02.09.2019 13:05 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

У организацији Зеленог климатског фонда (ЗКФ) одржана је Глобална конференција у периоду 19-23. август 2019., у Сонгду, Јужна Кореја. Циљ конференције био је да омогући земљама у развоју да дискутују о могућностима добијања финансијске подршке од стране ЗКФ-а, а која се креће у правцу нискокарбонског развоја у складу са циљевима УНФЦЦЦ-а и Париског споразума.

Током сегмента конференције на високом нивоу, бивши генерални секретар Уједнињених нација, Бан Ки-Мун, предочио је снажну потребу да се настави са пружањем подршке угроженим земљама за приступ финансијама, а у циљу прилагођавања климатским промјенама.

У оквиру панел дискусије за регион Југоисточне Европе и Централне Азије активно учешће узео је Саша Радуловић, државни секретар у Министарству одрживог развоја и туризма, указујући на досадашње активности у оквиру сарадње Црне Горе са ЗКФ-ом, укључујући и статус реализације пројеката. Такође, Радуловић је истакао да изазов климатских промјена захтијева глобални одговор свих земаља, подједнако укључујући јавни и приватни сектор.

Поред паралелних сесија, одржан је и билатерални састанак с директором Дирекције за државне програме у оквиру ЗКФ-а, Османом ЈарЈуом, а у вези припреме Националног програма приоритетних активности за сарадњу са ЗКФ, у оквиру пројекта „План приправности за сарадњу са Зеленим климатским фондом и израда Националног програма приоритетних активности“, као и израде Националног плана адаптације на климатске промјене.

Испред Министарства одрживог развоја и туризма конференцији су присуствовали: Саша Радуловић, државни секретар, Ешеф Хусић, генерални директор Директората за климатске промјене и медитеранске послове и Милица Мудреша, савјетница у Дирекцији за климатске промјене.

ЗКФ, успостављен од стране земаља потписница Оквирне конвенције УН о промјени климе (УНФЦЦЦ) 2010., представља дио финансијског механизма Конвенције и пружа подршку земљама у развоју у настојању да ограниче или смање емисије гасова стаклене баште, као и да се прилагоде негативним утицајима климатских промјена. Фонд тежи промовисању промјене парадигме привредног развоја у правцу развоја са ниским емисијама гасова стаклене баште, који је истовремено отпоран на негативне утицаје климатских промјена, посебно узимајући у обзир потребе земаља које су најугроженије.