Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: На првом фестивалу хране Натионал Геограпхиц Травеллер Фоод Фестивал у Лондону припреман црногорски качамак

Саопштење: На првом фестивалу хране Натионал Геограпхиц Травеллер Фоод Фестивал у Лондону припреман црногорски качамак
Датум објаве: 22.07.2019 12:04 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

Национална туристичка организација Црне Горе представља гастрономску понуду дестинације на фестивалу хране “Натионал Геограпхиц Травеллер Фоод Фестивал” који се одржава 20. и 21. јула 2019. године, у Лондону

Ријеч је о првом издању фестивала који има за циљ представљање јединственог спектра гастро искустава, хране и пића из цијелог свијета, уз едукативни дио, који подразумијева тематске радионице које посјетиоцима пружају прилику да уче о храни и начину припреме хране која је специфична за одређене дестинације.

Међу дестинацијама учесницама фестивала као што су Мађарска, Доминиканска Република, Тунис, Велс, Израел, Бахами, Гренада, Грчка, Тајланд, Никарагва и Црна Гора представља националну кухињу у духу актуелне кампање “Добро. Боље. Домаће”.

Фестивал је прилика да се Црна Гора путем представљања гастро понуде промовише као туристичка дестинација на стратешки важном емитивном тржишту Велике Британије. Посјетиоци фестивала су у прилици да на црногорском штанду дегустирају традиционалну црногорску храну и пиће и упознају се гастрономском понудом, “Аромама и укусима Црне Горе”, као и са укупном туристичком понудом дестинације.

Посебну пажњу посјетилаца привукла је получасовна радионица кувања у оквиру које је добитница награде “Wилд Беаутy Аwардс” шефица кухиње хотела “Хилтон Подгорица” Сладјана Шоћ на посебно осмишљеној позорници за ову намјену, пред заинтересованом публиком, демонстрирала спремање црногорског качамака.

У сусрет фестивалу Црна Гора је, од марта мјесеца, промовисана као атрактивна туристичка дестинација, кроз континирану кампању организатора, једног од најутицајнијих часописа посвећених путовањима, на тржишту Велике Британије Натионал Геограпхиц Травеллер.

Тржиште Велике Британије спада у ред тржишта првог приоритета за Црну Гору и по броју туриста коју су посјетили нашу земљу је међу најзаступљенијим када су у питању европске земље. Биљежи се позитиван тренд интересовања и у 2018. години када је у Црној Гори боравило око 63 хиљаде туриста из Велике Британије који су остварили око 325 хиљада ноċења чиме се наставио константан раст долазака (+48%) и ноћења (+54%) са овог тржишта у претходном периоду.

Тренд раста примјетан је и током 2019. године, будући да је током прва четири мјесеца остварен раст долазака од око 35% и ноћења од око 38% у поређењу са истим прошлогодишњим периодом.

Позитивним трендовима са овог тржишта у великој мјери је допринијела боља авио повезаност. Црна Гора је директно повезана са три највећа тржишта у Великој Британији –Лондоном, Манчестером, а од ове године и Бирмингемом.