Мања слова Већа слова РСС
>

Улцињска Солана номинована за треће Рамсар подручје у Црној Гори

Улцињска Солана номинована за треће Рамсар подручје у Црној Гори
Датум објаве: 02.07.2019 11:19 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма кандидовало је Улцињску солану за Рамсар подручје, треће мочварно подручје у Црној Гори од међународног значаја.

Ова одлука услиједила је након што је Улцињска солана, на сједници Скупштине општине Улцињ, одржаној 24. јуна 2019. године проглашена заштићеним подручјем - Парком природе, у име Владе Црне Горе.

Према резултатима Студије заштите, која је рађена током процеса проглашења за Парк природе, Улцињска Солана испуњава 6 од 9 критеријума за кандидовање за упис на међународну Рамсар листу мочварних подручја.

Министарство одрживог развоја и туризма је испунило информациони Рамсарски Лист (РИС) са свим потребним подацима, у циљу подношења Рамсарском секретаријату за кандидовање Улцињске Солане за Рамсар подручје.

Секретаријат Рамсарске конвенције ће размотрити приложени информациони Рамсарски Лист, након чега ће јавно објавити проглашење Улцињске солане Рамсар подручјем и укључити Улцињску солану у свјетску мрежу заштићених мочварних подручја.

Конвенција о заштити влажних станишта од међународног значаја – Рамсар конвенција је међународни споразум који пружа оквир за националне акције и међународну сарадњу за очување и мудро коришћење влажних станишта и њихових ресурса.

Данас је Рамсарска листа највећа свјетска мрежа заштићених подручја, постоји преко 2.200 рамсарских локалитета на територији 170 Рамсар уговорних страна широм свијета, које покривају више од 2,1 милиона квадратних километара.

У Црној Гори тренутно постоје два Рамсарска подручја: Национални парк Скадарско језеро које је 1995.године уписано на Рамсар листу и Тиватска солила уписана 2013. године.Контакт особа: Марина Микетић Николић
ПР Министарства одрживог развоја и туризма
тел: 020 446 379
067 174 666
емаил: марина.микетиц@мрт.гов.ме