Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Одржан састанак у оквиру програма прекограничне сарадње Црне Горе, Албаније и Италије

Саопштење: Одржан састанак у оквиру програма прекограничне сарадње Црне Горе, Албаније и Италије
Датум објаве: 21.06.2019 10:20 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

Радни састанак пројектних тимова за тематски пројекат „Дуе Мари“ у оквиру програма прекограничне сарадње ИПА ЦБЦ Црна Гора – Италија – Албанија, одржан је 20. и 21. јуна у Тирани. На састанку су договорени темељни елементи пројекта и испланирана је њихова примјена, а сви сарадници упознати су са својим улогама у предстојећој сарадњи.

Министарство одрживог развоја и туризма и Национална туристичка организација Црне Горе партнери су у пројекту, док је Министарство културе придружени партнер. Водећи партнер је Министарство туризма и животне средине Албаније, а у пројекту учествују и представници Италије, тј. локалне власти регија Пуља и Молизе. Циљ пројекта је израда интерактивног сајта који ће промовисати туристичку понуду Црне Горе, Албаније и регија Пуља и Молиза кроз заједничку платформу. На платформи ће бити означено између 300 и 500 локалитета од посебне културне, историјске и друге важности за Црну Гору. Кроз пројекат је планирано и креирање нових туристичких културних рута које ће повезивати три регије и то на тему религијског туризма, УНЕСЦО локалитета и културне баштине. Дио пројектних активности тиче се и израде сајта НТО Црне Горе, на којем ће интерактивна платформа бити смјештена након завршетка пројекта како би се обезбиједила њена одрживост.

На састанку су учествовали представници пројектног тима, Бленди Клоси министар туризма и заштите животне средине Албаније, Франћеска Рензи програм менаџер Делегације ЕУ у Албанији, Давиде Марћано из заједничког секретаријата ИПА ЦБЦ Црна Гора-Италија-Албанија и Арменд Мила генерални директор Директората за праћење туристичких токова и туристичког промета у Министарству одрживог развоја и туризма.

Генерални директор Директората за праћење туристичких токова и туристичког промета Арменд Мила истакао је да ће пројекат знатно допринијети видљивости туристичке понуде на цијелом подручју пројекта, не само у Црној Гори. Такође, размјена искустава између пројектних партнера и побољшање сарадње биће додатан бенефит овог пројекта.

Пројектом су предвиђене и маркетинг активности пројекта на значајним сајмовима туризма али и у медијима. Предвиђено трајање пројекта је 36 мјесеци.