Мања слова Већа слова РСС
>

Расписан јавни позив за подстицајне мјере за област туризма за 2019/2020.годину

Расписан јавни позив за подстицајне мјере за област туризма за 2019/2020.годину
Датум објаве: 19.06.2019 14:31 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризмаМинистарство одрживог развоја и туризма

Министарство одрживог развоја и туризма и Национална туристичка организација расписали су данас Јавни позив за Програм подстицајних мјера за област туризма у вриједности од 800.000 еура. Мјере би требало да допринесу унапређењу туристичке понуде, повећању прихода у туризму, продужетку сезоне и повећању запослености становништва.

Корисници, међу којима су грађани, сељани, привредна и спортска друштва, правна лица, невладине организације, удружења, локалне туристичке организације, моћи ће да аплицирају за неповратна средства у шест области у наредних 21 дан колико траје позив. 

Државни секретар за туризам у Министарству одрживог развоја и туризма Дамир Давидовић нагласио је да приоритет имају пројекти који се реализују у пред и пост сезони, како би остварили циљ да Црна Гора буде цјелогодишња туристичка дестинација. 

Директорица НТО Жељка Радак Кукавичић, позвала је све заинтересоване да се пријаве на програм мјера цијенећи да итекако утичу на квалитет туристичке понуде али и на живот домаћег становништва које реализује пројекте.

Генерални директор Директората за туристички развој и туристичку дестинацију Ћазим Хоџић посебно је указао на значај мјера којима се суфинансира понуда сеоских домаћинстава, којих је данас 90 регистрованих у Црној Гори. 

Подизање квалитета услуга у сеоским домаћинствима једна је од двије ставке прве подстицајне мјере која се односи на развој иновативних туристичких производа који обогаћују понуду.

Како је појаснио руководилац Дирекције за праћење и развој манифестација Никола Ражнатовић прва мјера износи 190.000 еура. Друга мјера представља суфинансирање организовања удружења издавалаца приватног смјештаја, док је трећа предвиђена за организовање манифестација и износи 275.000 еура. 

Четврта мјера односи се на развој МИЦЕ (бизнис) туризма, што ће се суфинансирати до износа од 50.000,00 еура. Пета мјера је намијењена промоцији дестинације путем међународних догађаја у иностранству.

Новитет је мјера број шест која се односи на подршку субјектима који промовишу традиционалну црногорску кухињу и производе у Црној Гори и иностранству, за шта је намијењено 15.000 еура.