Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Za izgradnju kanalizacione mreže za Risan i Perast obezbijeđeno 4,5 miliona eura

Saopštenje: Za izgradnju kanalizacione mreže za Risan i Perast obezbijeđeno 4,5 miliona eura
Datum objave: 05.06.2019 15:07 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović potpisao je danas u Podgorici Ugovor o donaciji namijenjenoj za izgradnju kanalizacione mreže za Risan i Perast sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW) i Vodacomom, kojim će biti obezbijeđena sredstva u iznosu od 4,58 miliona eura. Ugovor je potpisan u okviru projekta „Vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda na Jadranskoj obali – Bokokotorski zaliv“.

Ministar Radulović naveo je da ovaj projekat predstavlja nastavak aktivnosti koje su na crnogorskom primorju otpočele 2004. te podsjetio da su kroz aranžman sa Njemačkom razvojnom bankom (KFW) do sada izgrađena dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda - zajedničko postrojenje za opštine Kotor i Tivat, kao i postrojenje u Herceg Novom, koje je u testnoj fazi.

„Zajedno sa izgradnjom ovih postrojenja, izgrađeno je i približno 130 km kanalizacione mreže, 35 pumpnih stanica i 92 km sistema za vodosnabdijevanje“, kazao je Radulović te napomenuo da je ovaj projekat znatno uticao na poboljšanje kvalieta života i životne sredine Bokotorskog zaliva.

On je izrazio nadu da ćemo u narednom periodu imati kompletan Bokokotorski zaliv priključen na kanalizacionu mrežu i sistem za tretman otpadnih voda te time zaštititi ovaj dragulj crnogorske obale.

Šef odsjeka za komunalnu infrastrukturu za zemlje Jugoistočne Evrope i Turske KfW-a Kirk Mildner naveo je da je danas potpisan važan ugovor čija su sredstva obezbijeđena iz Investiocionog okvira za Zapadni Balkan i Evropske unije zajedno sa KfW-om. On je podsjetio da je KfW ranije obezbijedio 150 miliona eura za tretman otpadnih voda na cijelom Crnogorskom primorju, te da je veći dio sredstava uložen u Bokokotorski zaliv kako bi se poboljšala ekološka situacija.

„Perast i Risan još uvijek priključeni nijesu na ovu kanalizaconu mrežu ali će sredstva koje je KfW sa MORiT-om obezbijedio kod Evropske unije biti iskorišćena kako bi se to realizovalo. Za početak, sredstva će biti iskorišćena za primarnu i sekundardnu kanalizacionu mrežu, a nadamo se da će biti i druge faze, kao i dodatnih sredstava kojim će se finansirati povezivanje te kanalizacione mreže sa postrojenjem u Tivtu“, naveo je Mildner.

Foto-materijal dostupan je na
https://www.flickr.com/photos/vladacg/albums/with/72157708458897414 a video-materijal na Vladinom serveru na adresi: http://195.66.166.68/upload/  .