Manja slova Veća slova RSS
>

Radulović: Obezbijediti pristupačnost I promijeniti svijest prema licima sa hendikepom

Radulović: Obezbijediti pristupačnost I promijeniti svijest prema licima sa hendikepom
Datum objave: 15.05.2019 14:55 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma konstantno nastoji da u propise i zakonska rješenja uvrsti pravila koja licima sa hendikepom makar formalno omogućavaju život dostojan svakog građanina Crne Gore, kazao je prvi čovjek te institucije Pavle Radulović.

Ministar održivog razvoja I turizma danas je učestvovao na događaju povodom obilježavanja Evropskog dana samostalnog života i Svjetskog dana podizanja svijesti o pristupačnosti, u organizaciji Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), sa kojima je obišao podgoričke ulice u kojima su vidne prepreke koje ta lica imaju.

Nakon šetnje sa predstavnicima Udruženja, ministrom saobraćaja Osmanom Nurkovićem, zamjenicom gradobnačelnika Podgorice Slađanom Vujačić, šeficom UNDP-a Fionom Mekluni, Radulović je pozvao sve građane na izmjenu svijesti prema licima sa invaliditetom.

„U ovom hodu simulacije vidjeli smo da i tamo gdje postoji prilagođenost, neodgovornim ponašanjem svakoga od nas sprečavamo redovno funkcionisanje naših prijatelja“, kazao je Radulović aluirajući na uzurpaciju parking prostora OSI licima.

“Stepenište je projektovano tako kako je projektovano zato što je prilagođeno nama. Ono prati naš korak, ima standard i visinu, dužinu gazišta stopala. Ljudi koji su naši prijatelji imaju standarde malo drugačijie od naših, ali imaju potrebe koje su identične našima“, kazao je Radulović pozivajući na zajedničko prevazilaženje prepreka.

Prema ranijem Akcionom planu koje je izradilo Ministarstvo, prilagođeno je 12 od 13 institucija, dok je prema trenutnom predviđeno prilagođavanje još deset objekata: zgrada Predsjednika Crne Gore, Vlada Crne Gore, Administrativna zgrada državnih organa-zgrada Vektre, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Direkcija za saobraćaj, Ministarstvo kulture, Stara zgrada Vlade, Zgrada državnih organa Mojkovac i Uprava carina.

Milenko Vojičić iz UMSH-a kazao je da samostalnost osoba sa invaliditetom može biti moguća ako postoji pristupačna sredina, prevoz, mogućnost za razmjenu informacija, odgovrajuća ortopedska pomagala, asistivne tehnologije i najčešće usluga personalne asistencije.

“Život u kući ili u nekoj instituciji, život u segregaciji i grupisanje osoba s invaliditetom je mnogo skuplje za jedno društvo nego samostalni život. Samostalni život nije hir, niti je borba za njegovo ostvarivanje nastala kao rezultat nezahvalnosti i samoživosti osoba s invaliditetom. On je nastao i postoji kao istinska potreba da imamo dostojanstven život, život dostojan čovjeka“, kazao je Vojičić.

On je istakao i da ne smije biti skupa personalna asistencija, pristupačno okruženje, proizvodi i usluge, saobraćaj, obrazovanje, posao ili stanovanje.

Ministar Nurković je istakao da se Ministarstvo saobraćaja i pomorstva problemom pristupačnosti za lica sa invaliditetom bavi sa dva aspekta, kroz omogućavanje uslova za pristupačne objekte za prijem i otpremu putnika tj. autobuskih I željezničkih stanica, luka, aerodroma, kao i pristupačna sredstava prevoza (drumska i željeznička vozila, brodovi i avioni), odnosno vozila kojima se obavlja javni prevoz putnika.

Navodeći brojne propise, ministar Nurković je kao primjer naveo obavezan uslov za dobijanje licence za pružanje usluga autobuske stanice, koji predviđa istaknuti izvodom iz reda vožnje i na Brajevom pismu.