Мања слова Већа слова РСС
>

Радуловић на Адриа хотел форуму: Регионалном сарадњом до конкурентности на свјетском тржишту

Радуловић на Адриа хотел форуму: Регионалном сарадњом до конкурентности на свјетском тржишту
Датум објаве: 21.02.2019 09:32 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Уколико Црна Гора и земље региона желе да буду конкурентне остатку свијета и привуку туристе из многољудних земаља, морају имати заједничку понуду и промоцију на тим тржиштима, оцијенио је министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић.

Он је на интернационалном Адриа хотел форуму који се одржава у Београду, једној од најзначајнијих манифестација за промоцију инвестиционих потенцијала и туристичке понуде, представио могућности за улагање у нашу земљу и исказао спремност за регионалну сарадњу у области туризма.

“Суштина је да далека емитивна тржишта односно многољудне земље, попут Азије, Кине, Канаде и Америке тешко препознају границе наших малих земаља. За Кинеза је све од Урала до Алпа - Балкан, они номадски путују и у малом броју дана посјете велики број земаља. Уколико желимо да будемо конкурентни остатку свијета, морамо сарађивати”, казао је Радуловић.

Током презентације, министар је посебан акценат ставио на резултате који су постигнути захваљујући подстицајним мјерама за развој туризма у последње двије године. У пројекте чија се укупна вриједност процјењује близу 150 милиона еура, спадају Мамула, Колашин 1600, Медитеран Жабљак, комплекс Улцињска ривијера. Уз наведено, Црна Гора је представљена и као дестинација у којој се тренутно реализују пројекти чија вриједност достиже 3 милијарде еура.

Као значајан инструмент за подстицање инвестиција у области туризма, Радуловић је навео пројекат економског држављанства и најавио скоро расписивање јавног позива компанијама које испуњавају услове да се нађу на листи развојних пројеката.

“Истичем да је Црна Гора земља која има добру авио повезаност са емитивним тржиштима, а од посебног значаја за развој не само туризма већ и укупне привреде, свакако је ауто пут”, оцијенио је Радуловић.

Министар је у Београду имао билатералне састанке са колегама из Бугарске, Србије и Хрвастке, док очекује сарадњу и са Албанијом и Македонијом. Заједнички пројекти који су у припреми су вински путеви, планинске руте, пројекат “Од неба до мора” и слично, али према ријечима Радуловића, морају се предузети још конкренији кораци сарадње.

“Већ имамо неколико заједничких пројеката, рецимо Скијалишта Србије и Скијалишта Црне Горе имају потписан Споразум гдје ски пас важи на обје територије. Такође, заједнички учествујемо на манифестацијама на емитивним тржиштима са Хрватском, Србијом и Македонијом”, рекао је Радуловић.

Адриа хотел форум је догађај који се организује седму годину за редом, а већ двије му је покровитељ и Министарство одрживог развоја и туризма Црне Горе. Министар оцјењује да је за промоцију земље ово један од највећих догађаја на Медитерану, јер је прилика да се Црна Гора представи инвеститорима, финансијерима и оператерима.