Manja slova Veća slova RSS
>

Radulović: Ostvarena jedna milijarda - rekordni prihod od turizma

Radulović: Ostvarena jedna milijarda - rekordni prihod od turizma
Datum objave: 26.12.2018 16:15 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Prihodi od turizma ove godine prebacili su cifru od milijardu eura, tačnije ona iznosi 1.003.315.000. eura, saopštio je najnovije podatke ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, čestitajući privrednicima i Vladi na rekordnom rezultatu.

Radulović je na godišnjem sastanku premijera i ministara iz ekonomskog dijela Vlade sa privrednicima, kazao da je i da je po broju turista i noćenja ova godina bila rekordna.

“Istorijski rezultat je da je u crnogorskim hotelima prvi put noćilo million turista. Samo tokom prvih deset mjeseci u našim hotelima ostvareno je četiri miliona noćenja. To je oko 175.000. noćenja više nego u čitavoj 2017. godini i više od pola miliona noćenja nego u 2016. ”, kazao je Radulović.

Ministar očekuje da će do kraja godine broj ostvarenih noćenja u crnogorskim hotelima biti veći za više od 700.000 noćenja nego 2016. što će predstavljati rast od oko 20 odsto.

Na zamjerke predstavnika turističke privrede na račun rada privremenih objekata na obali i buke na koju se žale turisti, Radulović je kazao da to nije nadležnost MORiT-a već opštinskih službi, ali da je institucija na čijem je čelu uložila ogromne napore za donošenje mjera kojim će se suzbiti siva ekonomija. Zbog rada na ovim propisima ministar se posebno zahvalio državnom sekretru MORiT-a Damiru Davidoviću.

Ministar je ukazao i na efekte Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, koji su doprinijeli da se u ovoj godini prihodi od građevinarstva uvećaju 35 odsto nego prije njegovog donošenja.

Radulović je ponosan na, kako kaže, spektakularan rezultat postignut otvaranjem Poglavlja 27, do čega se došlo “vrijednim radom i dobrom mrežom kanala komunikacije”.

“Sada je na nama da konkretno zapnemo oko zaštite prostora što je osnovni postulat Nature 2000”, kazao je Radulović.

Istakao je i da će se projekti iz Poglavlja 27 dijelom finansirati iz Eko fonda, a novac će se u njega, između ostalog, slivati zahvaljujući principu “zagađivač plaća” što znači da će oni privredni subjekti koji zagađuju, biti dužni da plate očuvanje životne sredine.

Govoreći o projektu “Domaći ukusi”, ministar je istakao da je veoma važna promocija domaće hrane kroz turističku ponudu, navodeći da se pregovara sa čuvenim Mishelinom, koji se smatra jednim od najcjenjenijih vodiča u svijetu koji rangira kvalitet restorana i kuhinja.

Radulović je kazao i da stopa PDV-a od sedam odsto za hranu i piće u hotelima sa pet zvjezdica ne stvara nelojalnu konkurenciju ostalim hotelima, jer ovi ugostiteljski objekti imaju neuporedivo veće troškove prilikom izgradnje objekta i zapošljavaju mnogo više ljudi. Smještaj je oporezovan sa sedam odsto u hotelima svih kategorija.

Godišnjem skupu u Privrednoj komori prisustvovali su predsjednik Vlade Duško Marković, potpredsjednik Milutin Simović i ministri ekonomije Dragica Sekulić, saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, kao i državna sekretarka Ministarstva finansija Nina Vujošević I predstavnici crnogorske privrede.