Manja slova Veća slova RSS
>

Press release: XIII sastanak radionica Savjeta Evrope za implementaciju Evropske konvencije o predjelima

Datum objave: 01.10.2013 15:16 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu Download Download


1. oktobar 2013. Kotor i Tivat, studijska terenska posjeta
2-3. oktobar 2013. Cetinje, XIII sastanak radionica


U organizaciji Ministarstva održivog razvoja i turizma, u saradnji sa Savjetom Evrope, i kao dio LAMP projekta, u Hotelu Grand na Cetinju, 2. i 3. oktobra 2013. održava se XIII sastanak radionica Savjeta Evrope za implementaciju evropske konvencije o predjelima. Ovakav skup organizuje se po 13. put, a riječ je o praksi kojom je uspostavljeno redovno organizovanje radionica u zemljama članicama Savjeta Evrope. Simpozijum će, dakle, biti prvi put organizovan u zemlji koja nije članica Evropske Unije. Za Crnu Goru su ovi susreti izuzetno značajni, jer tretiraju aspekte, probleme i domete prostornog planiranja i planiranja predjela. Razmjena iskustava i jačanje međudržavne saradnje je, takođe, jedna od bitnih preporuka ovog procesa.
Učešće na Simpozijumu potvrdili su domaći i inostrani eksperti, predstavnici nevladinih organizacija, predstavnici opština u Crnoj Gori i predstavnici Saveza arhitekata, Inženjerske komore i Arhitektonskog fakulteta....

Tema ovogodišnjeg skupa je „Prostor budućnosti: identifikacija i analiza predjela, stanje u demokratiji” (“Territories of the future: landscape identification and assessment, an exercise in democracy”).

Evropska Konvencija o predjelima predstavlja prvi dokument koji se u potpunosti bavi predjelima kao područjima čije su osobine rezultat međusobnog djelovanja prirodnih i/ili ljudskih faktora. Kontrolisano i održivo planiranje predjela omogućava očuvanje prirodnog i kulturnog identiteta Evrope. Savremene transformacije u predjelu dovode do homogenizacije prostora i gubljenja jedinstvenog karaktera predjela.

Konvenciju je do sada ratifikovalo 38 zemalja, prepoznajući značaj zaštite, upravljanja i planiranja predjela, na nacionalnom i međudržavnom nivou.

Crna Gora je ratifikovala Konvenciju 2008. godine, kada se krenulo u njenu primjenu na nacionalnom nivou. Prepoznavanje vrijednosti i značaja predjela, u zakonodavstvu donijelo je novi odnos prema uređenju prostora, zatim u implementaciji studije i plana predjela u okviru planske dokumentacije, kao i u edukaciji neophodnog kadra. Ove godine očekuje nas značajan projekat „Studija predjela Crne Gore“, kojim će biti završena karakterizacija predjela na nacionalnom nivou. To će biti informaciona osnova za održivi razvoj predjela u Crnoj Gori. Metodologija „Studije predjela” zasnovana je na uspješnim primjerima engleske i škotske prakse.

U Evropi prepoznati rezultati Crne Gore u implementaciji Konvencije, omogućili su nam organizaciju ovog susreta za brojne učesnike radionica Savjeta Evrope. Na radionicama se očekuje prisustvo 120 eksperata iz zemalja članica EU, kao i prezentovanje aktuelnih trendova i izazova u planiranju predjela. Od izuzetnog značaja je, zato, afirmacija i promocija uspješnih projekata planiranja u Crnoj Gori, kao što je npr. integralno planiranje obalnog područja i razvoj brownfield i greenfield investicija, kao i izazovi ruralnog razvoja sa kojima se permanentno suočava sjever Crne Gore.

Agenda za radionicu - Cetinje - oktobar 2013.