Manja slova Veća slova RSS
>

Časopis „Turizam i prostor“, decembar 2016.

Časopis „Turizam i prostor“, decembar 2016.
Datum objave: 21.12.2016 12:15 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Uvažene čitateljke i čitaoci,

Dozvolite mi da vas prije svega pozdravim, poželim ugodne praznike i uspješnu predstojeću godinu.

Od obnove nezavisnosti do danas, a usuđujem se da kažem i decenijama prije toga, generacije koje su upravljale našom zemljom imale su kompleksne, velike i, zašto ne reći, istorijske nacionalne ciljeve, bilo da je riječ o unutrašnjoj ili vanjskoj politici. Ova Vlada je, vjerujem, kao ni jedna do sada, dobila šansu da se skoncentriše na unapređenje životnog standarda.

Ključ svakog održivog razvoja je primjerena i efikasna zaštita životne sredine. Cilj nam je da prije svega sačuvamo prirodne ljepote koje su bez sumnje najveća dragocjenost Crne Gore i da ih razvijamo do one mjere u kojoj to neće neprihvatljivo uticati na eko sisteme u njima. Istovremeno, na takav način želimo da ih stavimo u službu turizma i promocije Crne Gore kao ekološke države.

Životnu sredinu, sa posebnim akcentom na Nacionalne parkove i ostale zaštićene zone, razvijaćemo uz smjernice i vođstvo najvećih svjetskih eksperata iz ove oblasti, u čemu će aktivno participirati i svi zainteresovani lokalni subjekti i šira javnost.

Turizam je najznačajnija privredna grana ove države, tako da ćemo, kao i u oblasti životne sredine, usmjeriti sve snage na razvoj i rast održivog turizma. Dok će namu životnoj sredini prevashodni cilj biti čuvanje prirode i prostora za buduća pokoljenja, u turizmu je to rast ostvaren kroz ponudu prepoznatljivu za naše prostore.

Svi mjereni ovogodišnji indeksi, kada je o turizmu riječ, bolji su od prošlogodišnjih. Ali ne smijemo dozvoliti da se zaustavimo zadovoljni postignutim. Činjenica da smo bolji nego što smo bili ne znači da smo dovoljno dobri, a posebno ne znači da smo bolji od drugih sa kojima se na tržištu nadmećemo.

Dakle, u svakom segmentu svog djelovanja oslanjaćemo se kako na sopstvene tako i na resurse van naše zemlje, odnosno na one koji najbolje znaju, umiju i mogu. Motivisanost i profesionalizam trebalo bi da budu ključne osobine službenika koji žele da svoj rad utkaju uodrživu viziju rada ovog Ministarstva.

Vjerujem da zajedničkom predanošću poslu koji nam jepovjeren možemo prirodu i prostor sačuvati i razvijati na način koji će biti jednako udoban i građanima i neprocjenjljivo vrijednim eko sistemima naše zemlje - zemlje koju smo od predaka naslijedili i koju smo obavezni ostaviti budućim generacijama kao zaostavštinu na koju će biti ponosni.

Ministar održivog razvoja i turizma
Pavle Radulović

PDF verziju časopisa „Turizam i prostor“ možete preuzeti 
OVDJE.
PDF verziju časopisa na engleskom jeziku možete preuzeti
OVDJE.