Manja slova Veća slova RSS
>

Časopis „Turizam i prostor“, novembar 2016.

Časopis „Turizam i prostor“, novembar 2016.
Datum objave: 07.11.2016 12:16 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Dragi čitaoci,

„Turizam i prostor“ je novi naziv našeg nekadašnjeg „Turističkog biltena“. Odlučili smo se za promjenu naziva zato što se ovo Ministarstvo, iako značajnim kapacitetima vezano za turizam, bavi i temama koje su vezane za prostor oko nas, njegovo prilagođavanje čovjeku i nastojanje da ga očuvamo. U pitanju su dakle oblasti koje na direktan način utiču na živote svih crnogorskih građana, te kao takve zaslužuju i da budu direktno, detaljno i objektivno, obrađene i u ovoj publikaciji.

U novembraskom broju možete pročitati šta donosi novi Zakon o regularizaciji neformalnih objekata, kakva je procedura koju će morati da prođe svaki građanin koji bude dio ovog projekta i koliki su benefiti ove inicijative koju pokreće Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Centralna tema broja je poslovni, tzv. MICE turizam. Fokus je ovog puta bio na Podgorici, u kojoj je u posljednjih par mjeseci otvoreno nekoliko hotela visoke kategorije, a za šta se očekuje da će imati značajan uticaj na kreiranje dobre turističke ponude centralnog dijela. Kroz razgovor sa dokazanim profesionalcima iz ove oblasti pokušali smo da otkrijemo šta bi Glavni grad, turistički predstavnici ali i građani trebalo da urade kako bi sezona trajala 12 mjeseci, a Podgorica zaista postala centar ove vrste turizma.

No, ni jedna turistička ponuda ne može biti potpuna ako nemate mogućnost da brzo i lako dođete do destinacije. Stoga je, u današnjem vremenu, aviodostupnost za razvoj turizma isto što i internet za protok informacija. Naše privatne,
a posebno poslovne sfere života, sve više određuje faktor vremena, koga ima sve manje. Dolazak niskobudžetnih kompanija imao veliki udio u rastu broja turista posljednjih godina, a sve više je i onih koji dolaze iz zapadnoevropskih zemalja. Na stranicama koje su pred vama, možete pročitati kako aviodostupnost utiče na pozicioniranost
Crne Gore kao turističke destinacije, ali i o benefitima za građane, koji odnedavno imaju priliku da iz svoje zemlje direktno putuju na različite destinacije po cijenama koje su mnogostruko povoljnije od ranijih.

Predstavili smo takođe i rezultate projekta „1000+“, kojim je veliki broj građana bio u prilici da po povoljnim uslovima riješi stambeno ili jedno od najvažnijih životnih pitanja. Donosimo vam i priču o tivatskim Solilima, koje osim rijetkih, čarobnih ptica, sve više posjećuju turisti – ljubitelji flore i faune.

Tu su i razmišljanja o značaju digitalnog marketinga u promociji turizma; životni put ljudi koji specifičnim zanimanjima – koristeći prirodu i tradiciju, pokušavaju da naprave ozbiljne poslovne priče, te još mnogo „pitkih“ osvrta na važne teme, koje su od interesovanja za sve nas.

Putujte, budite dobri domaćini i čuvajte prirodu i prostor!

Redakcijski tim.

Marina Miketić Nikolić
Milica Lekić
Ivana Radoman
Marko Mirović

Časopis „Turizam i prostor“ u PDF formatu možete preuzeti OVDJE.

Verziju časopisa na engleskom jeziku možete preuzeti OVDJE.