Manja slova Veća slova RSS
>

Turistički bilten, septembar 2016.

Turistički bilten, septembar 2016.
Datum objave: 16.09.2016 15:21 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu Download Download


Dragi čitaoci,

Pred vama je septembarsko izdanje Biltena Ministarstva održivog razvoja i turizma u kome smo se potrudili da vam predstavimo aktuelnosti koje su obilježile kraj ljeta, pojedine projekte kojima se bavi ova institucija kao i priče iz raznih krajeva Crne Gore.

Ovo izdanje Biltena posvećeno je održivom razvoju. Projekat Mamula, kojim počinjemo Bilten, predstavlja poseban pomak u očuvanju kulturno-istorijske baštine. Ministarstvo održivog razvoja i turizma je veoma posvećeno ovom i narednim projektima očuvanja kulturne baštine. Naš cilj proističe iz činjenice da država nema dovoljno sredstava da sama sačuva svoje kulturno-istorijsko nasljeđe, stoga su posebno važni investitori koji će valorizovati ove lokalitete na način da se sačuva njihov duh i osobenost.

Kada je riječ o revalorizaciji kulturnih dobara kroz turističku ponudu, osim aktivnosti sa raznim međunarodnim organizacijama na ovom polju, posebno važno je istaći i da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma potpisalo ugovor o savjetodavnim uslugama sa kompanijom „Paradores de Turismo“ čiji je osnovni cilj pronalaženje modela za turističku valorizaciju kulturno važnih lokaliteta Crne Gore. U saradnji sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara, odabrana su četiri objekta u našoj zemlji, prepoznata kao kulturna dobra sa velikim potencijalom i to: utvrđenje Žabljak Crnojevića, Stari grad Bar, tvrđava Goražda i tvrđava Španjola, za koje je urađena analiza mogućnosti valorizacije i revitalizacije po metodologiji ove kompanije.

O nekima smo već pisali u ranijim izdanjima Biltena, a sljedeći brojevi će svakako sadržati opširnije priče o ovom kulturno-istorijskom blagu kao i o planovima za njihovo očuvanje.

Održivi razvoj je privlačna tema, ali nimalo jednostavna za realizovati. Suočavanje s posljedicama neodrživih razvojnih tendencija nastalih usljed naslijeđenog strukturnog disbalansa socijalističke ekonomije iz perioda prije 90-ih, oštrog pada ukupnih društveno-ekonomskih vrijednosti tokom devedesetih godina, težnje da se u tranzicionom period sprovođenja ekonomskih reformi tokom 2000-ih obezbijedi ubrzani ekonomski rast, kontinuirani ubrzani prosperitet i nadomjeste propuštene prilike, zahtijeva odlučne i efikasne akcije. Te akcije usmjerene su na traženje puta ka održivoj budućnosti i napuštanju neodrživih vrijednosti, normi i razvojnih obrazaca.

U ovom broju Biltena su upravo priče o onima koji u svom mikrosvijetu praktikuju održivi razvoj (tekst o permakulturi) kao i o cijelim privrednim sistemima koji se trude da posluju održivo, profitabilno uz što veće poštovanje ekoloških standarda.

Danas je zajednici potreban osviješćen pojedinac, koji u prvi plan neće postaviti samo zaradu od određenog posla, već građanin koji će iz drušvenih okolnosti i prirodnih dobara koje su nam date, uzeti dovoljno za sebe istovremeno misleći na ono što treba da ostane i budućim generacijama. 

Bilten u PDF formatu možete preuzeti OVDJE.

Verziju Biltena na engleskom jeziku možete preuzeti OVDJE.

Redakcijski tim

Marina Miketić Nikolić
Milica Lekić
Ivana Radoman
Marko Mirović