Manja slova Veća slova RSS
>

Ova zemlja nam je dom

Datum objave: 10.07.2009 15:50 | Autor: Projekti Ministarstva

Ispis Štampaj stranicu


Crna Gora, najmlađa evropska zemlja, je 16. aprila 2009. godine započela jedan od svojih najvećih projekata na polju zaštite životne sredine, sađenjem 650 000 stabala širom zemlje.

Ovaj projekat je dio kampanje Ministarstva turizma i zaštite životne sredine Crne Gore „OVA ZEMLJA NAM JE DOM“. .Glavni cilj ove kampanje je da izgradi stav među građanima ka životnoj sredini kao njihovom domu, kako bi oni počeli da se ponašaju tako.

Ova akcija predstavlja kapitalni projekat nadgledan od strane Vlade Crne Gore i potpomognut od strane lokalnih zajednica i javnih institucija. Plan aktivnosti je razvijan u dvije faze, prve koja je počela 16. aprila kada su posađena prva stabla u glavnom gradu Crne Gore (Podgorici), od strane Mila Đukanovića,predsjednika Vlade i Ranka Krivokapića, predjsednika Parlamenta. Za vrijeme prve faze posađeno je preko 50.000 stabala u centralnom i primorskom regionu Crne Gore od strane gradonačelnika, lokalnih predstavnika, članova vojske, članova Asocijacije Gorana, đaka i studenata različitih godina kao i javnih ličnosti (glumaca, pjevača, sportista, itd).

Druga faza je počela da se realizuje 24. aprila u sjevernom dijelu Crne Gore, gdje je posađeno preko 600 000 stabala. Svečana Ceremonija otvaranja druge faze projekta je održana na Cetinju, gdje su ambasadori mnogih zemalja (Njemačke, Austrije, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Rusije, Francuske, Srbije, BiH, Italije, Slovenije, itd) donijeli po jedno stablo iz svojih zemalja i posadili ih u „Parku prijateljstva” u blizini Plavog Dvora na Cetinju.

Pošumljavani su predjeli kojima je to najviše bilo potrebno- planinske goleti, erodirani prostori i izgorjele šume, ali takađe i parkovi, školska dvorišta, gradska šetališta, sve za zdraviju i čistiju sredinu. Sprovođenjem ovog projekta postigli smo specifične i vidljive rezultate. Sadnja 650 000 stabala na teritoriji naše zemlje je kapitalni projekat obogaćenja zelenih površina. Simbolično za svakog građanina Crne Gore, posađeno je po jedno stablo za dug i zdrav život.

Nakon ove akcije, Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine nastaviće u tom pravcu i u narednom periodu kontinuirano sprovoditi razlicite aktivnosti koje će imati za cilj da utiču na promjenu odnosa građana prema njihovim okruženju.
Uvjereni smo da, ukoliko se budemo ponašali prema okruženju kao prema svom vlastitom domu – jer je naše okruženje takođe naš dom, imaćemo šansi da uspijemo.