Мања слова Већа слова РСС
>

Позив за друго издање туристичке награде „Марко Поло” објављен је 17. фебруара

Позив за друго издање туристичке награде „Марко Поло” објављен је 17. фебруара
Датум објаве: 20.02.2020 12:56 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризмаНаграда за туризам “Марко Поло” препознаје допринос туристичких посленика из Централне и Источне Европе (тј. туроператора и туристичких агенција) за креирање „најбољег заједничког туристичког производа земаља ЦИЕ“, како би представили наш регион туристима из НР Кине. Награду је установило 17 земаља Централне и Источне Европе, чланица „17 + 1“ иницијативе за туристичку сарадњу са НР Кином. Награда за туризам „Марко Поло“ додјељује се на годишњем нивоу.

На основу одлуке донесене на 4. форуму на високом нивоу о сарадњи у области туризма одржаној у септембру 2018. године у Дубровнику, Туристички координациони центар земаља Централне и Источне Европе и НР Кине иницирао је установљење награде за туризам „Марко Поло“, за „најбољи заједнички туристички производ земаља Централне и Источне Европе“, намијењен кинеским туристима.

Државе које су се придружиле иницијативи „17 + 1“ за сарадњу у области туризма су НР Кина, Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Чешка Република, Естонија, Мађарска, Летонија, Литванија, Република Сјеверна Македонија, Црна Гора, Пољска, Румунија, Србија, Словачка, Словенија и Грчка.

Награда за туризам „Марко Поло“ има за циљ промовисање регионалне сарадње између 17 држава Централне и Источне Европе и НР Кине, као и да се на најбољи начин прикажу локални обичаји, историја и култура најмање три земље региона, препознајући важност и допринос туризма за развој најбољег туристичког производа за кинеско тржиште.

С тим у вези, од 2019. године, златна, сребрна и бронзана плакета награде за туризам „Марко Поло“ додјељује се туристичким посленицима (тј. туроператорима и туристичким агенцијама) који испуне низ критеријума и пруже услуге прилагођене кинеском тржишту. Главни циљ је промоција земаља ЦИЕ као јединствене дестинације у НР Кини, како би се на тај начин подигла свијест о региону Централне и Источне Европе (ЦЕИ), омогуц́ила боља видљивост у НР Кини и допринијело повец́ању броја долазака кинеских туриста у регион.

Предности за све добитнике, између осталог, биће и бесплатно учешц́е на штанду Туристичког координационог центра на једном од највец́их сајмова туризма у НР Кини, једногодишња промоција побједничког производа путем комуникационих и маркетиншких канала 17 држава ЦИЕ, као и присуство на форуму на високом нивоу о сарадњи у области туризма између НР Кине и држава ЦИЕ, на којој су сви надлежни министри позвани да присуствују.

Позив за друго издање туристичке награде „Марко Поло“ (Тоурисм Аwард Марцо Поло 2020) објављен је 17. фебруара. Рок за пријаву ће бити отворен од 1. марта до 31. маја 2020. године. Координационо тијело за награду „Марко Поло“ је Туристички координациони центар (ТЦЦ) са сједиштем у Будимпешти, који дјелује под окриљем Министарства вањских послова и трговине Мађарске.

За додатне информације о пријави и потребним документима можете контактирати ЦЕЕнтер путем е-маил адресе: тцц@мфа.гов.ху.

Напомињемо да је у 2019. години, златну плакету у првом издању туристичке награде Марко Поло добила црногорска туристичка агенција Флy Монтенегро из Подгорице, у конкуренцији туристичких агенција из 14 држава ЦИЕ.

Информације о добитницима награде за туризам Марцо Поло можете пронац́и на сљедећим адресама:

хттп://www.цеентер-цхина.цом/неwс/17-1-тоурисм-цооператион-анноунцес-тхе-фирст-wиннерс-оф-неwлy-естаблисхед-тоурисм-аwард-марцо-поло  

хттп://www.цеентер-цхина.цом/неwс/флy-монтенегро-травел-wинс-фирст-едитион-оф-тоурисм-аwард-марцо-поло