Manja slova Veća slova RSS
>

Park prirode će biti zaštićen – DN „Pobjeda“

Park prirode će biti zaštićen – DN „Pobjeda“
Datum objave: 22.03.2017 11:59 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Tekst u dnevnom listu „Pobjeda“ (22.03.2017.) o zaštiti ulcinjske Solane, u kome je prenijeta izjava Ivane Vojinović, direktorice Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma:

Ministarstvo održivog razvoja i turizma počelo je realizaciju projekta „Finalizacija Studije zaštite ulcinjske Solane“ koji se finansira iz Fonda za evropsku integraciju kojije važan za zaokruživanje aktivnosti za zaštitu ovog prodručja kazala je za Pobjedu generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Ivana Vojinović. Ona navodi da je ovaj projekat važan na nacionalnom nivou shodno Zakonu o zaštiti prirode, uključujući određivanje upravljača područja i izvora finansiranja.

Plan

- Posebno bitan segment projekta je izrada ekonomske analize, procjene o potrebnoj infrastrukturi za proizvodnju soli, skosistemskim uslugama i mogućim turističkim aktivnostima u zaštićenom području, kazala je Vojinović. Podsjeća i da je u februaru usvojen Prostorno-urbanistički plan za opštinu Ulcinj koji podrazumijeva proglašenje Solane parkom prirode.

- Ovo prije svega znači upravljanje čitavim prostorom Solane u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode, odnosno očuvanje ekoloških karakteristika područja i namjensko i racionalno korišćenje prostora uz uravnoteženo utvrđivanje odnosa između različitih funkcija (turizam, zaštita prirode, sport, rekreacija, naučno-istraživački rad), kazala je Vojinović. Kako Vojinović navodi, pitanje kojem je Ministarstvo održivog razvoja i turizma dalo poseban prioritet u proteklom periodu i kojim se i dalje posvećeno bavi je upravo pitanje zaštite ulcinjske Solane.

Inicijative

- U proteklih nekoliko mjeseci pokrenute su i realizovane značajne aktivnosti na polju očuvanja i zaštite Solane. Radi ubrzanja procesa proglašenja Solane Ramsar područjem, u decembru prošle godine uspostavljena je saradnja sa BirdLife International vezano za pružanje ekspertske pomoći Ministarstvu održivog razvoja i turizma za reviziju Ramsar formulara i upućivanje formalnog zahtjeva ka Sekretarijatu Ramsar konvencije za proglašenje ulcinjske Solane Ramsar područjem - močvarom od međunarodnog značaja, kazala je Vojinović i podsjetila da Crna Gora već ima dva Ramsar područja – Skadarsko jezero od 1995. i Tivatska solila od 2013. godine. Ona ističe da je za lokalitet Solane od ključnog značaja održavanje dobrog vodnog režima i obnova pumpne infrastrukture, o čemu treba da brine privremi upravljač Javno preduzeće za Nacionalne parkove, a za šta je država u proteklom periodu u kontinuitetu obezbjeđivala finansijska sredstva.

- Funkcioniše i savjetodavno tijelo za Solanu koje prati realizaciju svih aktivnosti vezanih za zaštitu i valorizaciju Solane, a u čijem sastavu su predstavnici Javnog preduzeća za Nacionalne parkove, Ministarstva održivog razvoja turizma, dvije nevladine organizacije, opštine Ulcinj i Agencije za zaštitu životne sredine rekla je ona.

Na području Solane pola vrsta evropskih ptica
Vojinović podsjeća da je na području Solane registrovano 250 vrsta ptica, dok u čitavoj Evropi postoji oko 526 vrsta.

Četvrtina ukupnog broja gnjezdarica Crne Gore gnijezdi se na Solani. Ona pruža servis za više ugroženih vrsta riba, vodozemaca i gmizavaca, te više od 70 vrsta ptica iz Aneksa i Direktive o pticama. Područje je prepoznato kao IBA (International Bird Area) područje od međunarodnog značaja za boravak ptica, potencijalno Emerald stanište, Ramsar područje i Natura 2000 područje, kazala je Vojinović.