Manja slova Veća slova RSS
>

Intervju Olivere Brajović

Manje divljeg rada - zadovoljniji gost

Datum objave: 16.07.2013 15:41 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Pomoćnica ministra održivog razvoja i turizma Olivera Brajović pozvalaje građane da podrže pojačan rad inspektora tako što će prijavljivati „divlji“ rad i sve druge nepravilnosti kako bi se efikasnije izborili sa sivom ekonomijom.

Onima koji se bune zbog pojačanog rada inspektora pomoćnica ministraje poručila daje u interesu svih zakonito poslovanje i zadovoljan gost.

-Rad inspekcija je značajno unaprijeđen formiranjem kolcentra Uprave za inspekcijski nadzor. On podrazumijeva reakciju inspekcije u roku od 24 sata od prijave i obavještavanje lica koje je prijavilo nepravilnost o preduzetim aktivnostima. Još j ednom apelujem na sve građane da podrže rad inspekcijskih službi tako što će prijavljivati nelegalne aktivnosti i na taj način doprinijeti poslovanju u skladu sa propisima kazala je pomoćnica ministra komentarišući za Pobjedu namjeru države da sivu ekonomiju svede na najmanju moguću mjeru.

Zajednički interes

Čim je počela pojačana inspekcijska kontrola pojedini turistički radnici počeli su da se bune prijeteći i zatvaranjem objekata, plaža... Olivera Brajović na to kaže da je u interesu svih zakonito poslovanje i zadovoljan gost.

-Mislim da je zajednički interes svih nas poslovanje u skladu sa zakonom, kako onih koji tako rade da znaju da su na pravom putu, tako i onih koji prave propuste da im se na njih ukaže, kako ih ubuduće ne bi pravili. Vjerujem da je naš zajednički cilj prije svega zadovoljan gost, koji će da ponese lijepe utiske iz Crne Gore i koji će joj se vraćati. A na zadovoljstvo gosta utiče mnogo faktora i to često upravo onih koji se pravovremenom i kvalitetnom kontrolom mogu unaprijediti objasnila je ona komentarišući pokušaj eliminisanja sive ekonomije u turizmu.

Uprava za inspekcijske poslove, odnosno Štab za praćenje turističke sezone nastavlja sa pojačanim radom

-Aktivnosti su organizovane u skladu sa dinamičkim planom, a nadzor se radi po osnovu prijava pristiglih u kol-centar, neposredno datih Štabu, u redovnim aktivnostima ili akcijskim kontrolama. Pored svakodnevnog timskog rada inspektora organizovane su mobilne ekipe iz jednog grada u drugi, sastavlj ene od inspektora Uprave i inspektora Poreske uprave kaže Olivera Brajović.

Vlada je, podsjeća ona, formirala radnu grupu za suzbijanje sive ekonomije u čijem radu učestvuju predstavnici svih institucija, predstavnici parlamenta i privrede.Koordinirani način rada, uz maksimalnu posvećenost svih, već sada pokazuje rezultate kroz bolju finansijsku i poresku disciplinu, koja je dovela i do bolje naplate prihoda u odnosu na uporedni period iz prošle godine. Turizam je naša strateška privredna grana, koja je radno intenzivna tokom trajanja ljetnjih mjeseci. S obzirom da je to uslužna privredna grana po svo j oj prirodi je više izložena neformalnoj ekonomiji. Stoga je posebna pažnja usmjerena na svođenje učešća neformalne ekonomije uključujući i tržište sezonske radne snage na najmanju moguću mjeru objasnila je Olivera Brajović.

Ona podsjeća da i mnoge zemlje EU imaju značajno učešće neformalne ekonomije.

-Naravno, to za nas ne treba da bude opravdanje, već podstrek da uložimo maksimalni napor i ovaj problem svedemo na zanemarljiv nivo. Dugi niz godina bavimo se problemima koji su duboko ukorijenjeni u društvu kao što su buka, neregistrovani izdavaoci privatnog smještaja itd. Intenzivnim inspekcijskim aktivnostima i zakonskom regulativom uspjeli smo da procenat ovih problema svedemo na niži nivo. Međutim, nastavljamo dalje aktivnosti kako bismo ove probleme potpuno uklonili kaže ona.

Štabovi

Štab za praćenje turističke sezone čine 90 inspektora. Jednom nedjeljno Štab analizira rad i planira dalje aktivnosti. Uspostavljena je saradnja sa ministarstvima unutrašnjih poslova Hrvatske, Albanije i Srbije i službenici iz ovih zemalja su prisutni u našim turističkim centrima u toku ljetnje sezone.

-Formirani su timovi na lokalnom nivou, koje čine predstavnici turističke inspekcije, službenici Uprave policije i komunalne inspekcije lokalnih samouprava, u cilju smanjenja dilera soba na tranzitnim mjestima, ali i bolje kontrole i evidencije neregistrovnih izdavalaca smještaja, te smanjenje broja objekata koji rade bez ovlašćenja. Zatim rade na kontroli prekoračenja radnog vremena kafića i ugostiteljskih objekata, izdavanja fiskalnih računa... U realizaciju plana pojačanog nadzora inspekcija uključeno je sedam inspekcija: Turistička, Tržišna, Inspekcija rada, Zdravstveno-sanitarna, Veterinarska, Inspekcija za zaštitu prostora i Inspekcija za igre na srecu, a raspoređene su u timovima. Naravno, aktivnosti su posebno intenzivirane početkom sezone kaže ona.

Nepravilnosti

Prema informacijama iz Uprave za inspekcijske poslove, najčešće utvrđene nepravilnosti su rad bez odobrenja, neoznačavanje kategorije objekta, neevidentiranje gostiju...

-Ipak, u odnosu na prošlu godinu bilježi se značajno smanjenje nepravilnosti vezanih za privremene objekte i izdavanje fiskalnih računa ističe Olivera Brajović i dodaje da je usvojen pravilnik o centralnom turističkom registru, pravilnik o sadržaju i evidenciji boravišne takse...

-Ministarstvo održivog razvoja i turizma ima intenzivnu komunikaciju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Upravom policije u cilju unapređenja softvera Granične policije u cilju omogućavanja elektronske prijave i odjave gostiju. Radi se na objedinjavanju evidencije privatnog smještaja kazala je za Pobjedu pomoćnica ministra.

Rafting kampovi imaju dozvole

Pomoćnica ministra održivog razvoja i turizma Olivera Brajović kaže da za razliku od prethodnih godina kampovi u Plužinama i Šćepan Polju imaju odobrenje za rad, ali i neprijavljenu radnu snagu.

-U Plužinama, odnosno na Šćepan Polju, vršen je nadzor kampova i svih koji pružaju usluge raftinga. Za razliku od prethodnih godina, kampovi su posjedovali odobrenje za rad, a utvrđene nepravilnosti su se odnosile na neprijavljenu radnu snagu objasnila je Olivera Brajović.Na Žabljaku je, kaže ona, vršen nadzor u kontroli evidencije gostiju, trzišta radne snage, ispunjenosti sanitarno-higijenskih uslova u ugostiteljskim objektima, zatim kontrola dilera soba.

Za trećinu više domaćih sezonaca

Olivera Brajović kaže da ohrabruje pozitivan trend zaposlenosti domaćih kadrova na sezonskim poslovima.

-Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, zaključno sa 1. julom ove godine, na sezonskim poslovima je zaposleno 6.616 crnogorskih državljana, što je za 2.106 više u odnosu na isti dan prošle godine kaže Olivera Brajović.

Planom za ovu godinu, podsjeća ona, predviđeno je zapošljavanje 10.000 sezonaca iz Crne Gore, a u zavisnosti od uspješnosti sezone, u turizmu i ugostiteljstvu je potrebno 12.000 do 15.000 sezonskih radnika. Broj angažovanih na sezonskim poslovima se posljednjih godina stalno povećava.

-Radnih dozvola za strance je izdato više nego u istom periodu prošle godine. Prema informacijama kojima raspolažemo, ovaj procenat rasta može se obrazložiti i činjenicom da se, usljed povećane kontrole usmjerene na smanjenje takozvanog rada na crno, određeni broj lica „uveo“ u zakonske okvire objasnila je pomoćnica ministra.

Oduzimane izletničke reklame, isključivani taksisti

Inspekcija intenzivno kontroliše i prodaju izletničkih programa, pružanje taksi usluga.

-Kontrolisali smo i kontrolišemo one koji nelegalno prodaju izletničke programe, kojima je inspekcija pored izricanja kazni oduzimala reklamne panoe i punktove kaže pomoćnica ministra.

Inspektori, dodaje ona, kontrolišu i taksi udruženja.

-Kontrola taksi udruženja je vršena u Budvi, Tivtu i Kotoru, zajedno sa Komunalnom policijom i lokalnom saobraćajnom inspekcijom. Primijećene su nepravilnosti u dijelu zasnivanja radnog odnosa, a četiri vozila su isključena iz saobraćaja kaže Olivera Brajović.

Intervju Olivere Brajović Manje divljeg rada - zadovoljniji gost