Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Свјетски дан туризма обиљежен у спортском духу и заједништву

Саопштење: Свјетски дан туризма обиљежен у спортском духу и заједништву
Датум објаве: 27.09.2016 15:06 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма Министарство одрживог развоја и туризма 

Министарство одрживог развоја и туризма, Национална туристичка организација и Туристичка организација Подгорица обиљежили су данас Свјетски дан туризма у новом авантуристичком парку „Горица”, под слоганом „Туризам за све”. Том приликом, организовано је такмичење, у ком су такмичари били подијељени у три категорије, а након ког су побједницима подијељене вриједне награде.

Такмичари који су савладавали препреке у новом авантуристичком парку на Горици били су подијељени по генерацијама, од 10-15 година, од 16-45 година и од 45 на више. Манифестацији је такође присуствовао велики број грађана који су дошли да бодре такмичаре и упознају се са садржајем парка.

Бранимир Гвозденовић, министар одрживог развоја и туризма казао је да је Свјетски дан туризма прилика да се подсјетимо колико је туризам важан у друштвеном, економском, политичком и културном контексту за једну државу, те да је у Црној Гори најважнија привредна грана, која доноси највише новца.

„Спортски дух, заједништво, мисао да у тиму остварујемо најбоље резултате окупила нас је данас на овој манифестацији под слоганом „Туризам за све“. Овом идејом 27. септембар 2016. године обиљежава се широм планете, с циљем да сви људи, укључујући родитеље са малом дјецом, лица са инвалидитетом и старије особе, имају могућност да равноправно и достојанствено путују и уживају у туристичким понудама, услугама и окружењу“, казао је Гвозденовић.

Он је подсјетио да око 15 одсто свјетске популације живи са неком врстом инвалидитета, што је милијарду људи широм свијета, те да нико не смије бити ускраћен за упознавање других култура и уживању у природи.

„Министарство конкретно дјелује како би се интегрисала лица са инвалидитетом, на опште добро свих нас. Стратегијом за интеграцију лица са инвалидитетом предлаже се, конкретно, да угоститељски објекат неће моћи да добије одређени број звјездица уколико нема адекватан приступ намијењем овој популацији, а биће донијети и прописи о посебним ознакама хотела који су своје пословање и услуге прилагодили потребама особа са инвалидитетом“, казао је Гвозденовић.

Он је честитао такмичарима и организаторима што су ујединили готово све генерације у лијепој намјери промоције забаве и разоноде, разговора о туризму и његовом унапређењу.

Директорица Националне туристичке организације Жељка Радак Кукавичић истакла је да се све јачи значај Црне Горе као туристичке дестинације на Медитерану рефлектује у статистичким анализама свих реномираних туристичких организација које Црну Гору рангирају као једну од најбрже растућих туристичких дестинација.

„У прошлој години директно и индиректно учешће туризма у БДП-у износило је 22,1 одсто укупног БДП-а. Број туриста од преко 864 000 за седам мјесеци је скоро четири одсто већи у односу на прошлу годину која је била рекордна. Такође, у првих седам мјесеци остварено је 5.227.379 милиона ноћења, што је 0,5 одсто више него у упоредном периоду“, истакла је Радак Кукавичић.

Присутнима се обратила и Татјана Поповић, директорица Туристичке организације Подгорица, и казала да јој посебно задовољство представља што је управо Главни град ове године домаћин централне церемоније обиљежавања Свјетског дана туризма, те се захвалила се и честитала свим такмичарима и добитницима вриједних награда, и изразила увјерење да ће у наредном периоду бити све више оваквих дружења. „Увјерена сам да ће овај парк бити мјесто окупљања, како наших суграђана, тако и туриста, те да ће дати посебан печат Подгорици“, казала је Поповић.

Свјетска туристичка организација је 1979. године установила 27. септембар као Свјетски дан туризма, јер је на тај дан 1970. године у Мексику усвојен статут те организације. Такође, тај дан прославља се као глобални осврт на друштвене, културне, политичке и економске вриједности туризма.

Видео материјал можете наћи на www.инфобиро.тв.