Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Одржана радионица о развијању концепта за систем Мониторинга, извјештавања и верификације у области климатских промјена (МИВ) у Црној Гори

Саопштење: Одржана радионица о развијању концепта за систем Мониторинга, извјештавања и верификације у области климатских промјена (МИВ) у Црној Гори
Датум објаве: 27.09.2018 12:32 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

У Министарству одрживог развоја и туризма данас је одржана радионица о развијању концепта за систем Мониторинга, извјештавања и верификације у области климатских промјена (МИВ) у Црној Гори.

Радионицу је отворио Ешеф Хусић, генерални директор Директората за климатске промјене и медитеранске послове, који је указао на значај организовања радионица у погледу размјене искустава и мишљења, групног рада, истичући важност укључивања питања која се тичу климатских промјена у националне и секторске развојне политике, као и испуњавање обавеза које Црна Гора има према Оквирној конвенцији УН о климатским промјенама (УНФЦЦЦ).

Министарство одрживог развоја и туризма, у сарадњи са УНДП, спроводи пројекат који се тиче припреме Другог двогодишњег ажурираног извјештаја о климатским промјенама (СБУР). Дио пројекта представља и израда концепта за систем Мониторинга, извјештавања и верификације (МИВ) у Црној Гори. У том контексту, организована је завршна радионица како б сеи представили резултати, које је Министарство оставарило заједно са британском компанијом „Аетхер”, која је била ангажована на имплементацији ове активности у протеклих годину дана.

Главни циљ пројекта је да помогне држави у укључивању и интеграцији питања која се односе на климатске промјене у националне и секторске развојне политике дајући континуитет процесу јачања институционалних и техничких капацитета.

Током протеклих годину дана британска компанија „Аетхер” повећала је ангажман заинтересованих страна уз:
- Креирање МРВ дијаграма на коме су детаљно објашњени и приказани токови како изградити снажне и одрживе техничке тимове и повећати анагажман заинтересованих страна у оквиру МРВ система;
- Успостављање и ажурирање МРВ портала, о актуелним пројектима, информацијама и активностима у оквиру адаптације, митигације и финансирања у области климатских промјена.
- Дефинисање предстојећих активности на успостављању институционалног оквира за израду пројекција ГХГ емисија и понора ЦО2, која подразумијева формирање стручног тима за креаторе политика –МОРТ, ЕПА и техничка лица, под условом повећања кадровских капацитета.

Како је закључено, неопходно је изградити снажне одрживе техничке тимове за адаптацију, митигацију и финансије у области климатских промјена и повећати ангажман заинтересованих страна како би се имплементирале активности у дијелу успостаљања система за Мониторинг, извјештавање и верификацију у области климатских промјена (МИВ) у Црној Гори.