Мања слова Већа слова РСС
>

У Еко згради Уједињених нација обиљежен Дан планете Земље

Датум објаве: 22.04.2016 16:10 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство вањских послова и европских интеграција, Министарство одрживог развоја и туризма, Програм Уједињених нација за развој (УНДП) и Амбасада Француске у Црној Гори, обиљежили су Дан планете Земље 22. април, пригодном свечаношћу организованом у част Париског споразума о климатским промјенама, који ће званично бити отворен за потписивање данас, у сједишту Уједињених нација у Њујорку.

На догађају посвећеном обиљежавању Дана планете Земље и у част „Паришког споразума о климатским промјенама”, у оквиру издања ,,Смањи свој карбонски отисак” Пошта Црне Горе је на иницијативу Владе и УНДП-а, представила пригодну поштанску маркицу и коверат првог дана. На маркици су доминантне зелена и плава боја, у отиску стопала осликана је мапа Црне Горе, а у позадини је приказана шума.

Стална координаторка Система УН и стална представница УНДП у Црној Гори, Фиона Меклуни је рекла да су „климатске промјене већ почеле да мијењају живот на Земљи“. Меклуни је говорила о личном искуству и потреби активног учешћа сваког појединца у борби против климатских промјена и активностима које воде смањењу карбонског отиска. „Карбонски отисак појединца се ствара обављањем дневних активности којима се емитују гасови са ефектом стаклене баште и загађује атмосфера. Сваки пут кад возимо ауто, или оставимо упаљена свјетла и електронску опрему када нисмо код куће, повећавамо свој карбонски отисак.“ Користећи пилатес лопте за демонстрацију, Меклуни је приказала количину угљен-диоксида који свака особа у Црној Гори емитује кроз своје дневне активности. ,,Свако од нас емитује 14,02 кг угљен диоксида на дан (према најновијем националном ГХГ извјештају) односно 29 оваквих лопти, што је еквивалентно количини од око 5 тона угљен диоксида сваке године’’ закључила је Меклуни.

Државни секретар за политичка питања у Министарству вањских послова и европских интеграција, Игор Јововић казао је, да ће ,,изазови које носе климатске промјене морати да буду интегрисани у све секторске политике и развојна документа, док ће у њихово спровођење бити нужно укључивање свих актера, од локалне и националне администрације, невладиног и пословног сектора као и академске заједнице. Потребно је потребноистаћи значај лансирања јубиларне маркице на данашњи дан када ће предсједник Црне Горе г. Филип Вујановић, заједно са лидерима више од 130 земаља свијета, потписати историјски Паришки споразум о климатским промјенама. Овај чин је још једна потврда да је Црна Гора, и поред малог удјела у глобалним емисионим и популационим статистикама, суштински посвећена да допринесе спровођењу усвојеног Климатског споразума кроз одговорно и одрживо управљање својим развојним потенцијалима на начин који има минимални утицај на животну средину и промјену климе'', рекао је Јововић.

Амбасадорка Републике Француске у Црној Гори, Њ.Е. Вероник Бримо, указала је на чињеницу да је наш заједнички изазов спровођење Париског споразума у дјело. ,,Потребно је претворити обавезе у јавне политике и инвестиционе планове за ублажавање посљедица климатских промјена и прилагођавање на њих. Заједничка акција свијета потребна је да се оно на што су се земље обавезале преточи у дјеловање: држава, регија, општина, пословна заједница, цивилно друштво ...сви смо ми дио рјешења“, казала је Бримо.

Генерални директор Директората за климатске промјене у Министарству одрживог развоја и туризма, г. Срђан Мугоша, подсјетио је да је Црна Гора урадила три национална извјештаја о климатским промјенама и усвојила Националну стратегију о климатским промјенама до 2030. године. ,,Стратегија означава пут ка нискокарбонском друштву, уз амбициозан план смањења емисија од 30%, у односу на базну 1990. годину. У очекивању скорог отварања преговарачког поглавља 27, на путу европских интеграција, Црна Гора ће у наредним годинама инкорпорирати ЕУ прописе из области заштите климе и укупно заштите животне средине у национално законодавство’’, рекао је Мугоша.

Дан планете Земље обиљежен је у башти енергетски ефикасне Еко зграде Уједињених нација у Подгорици, у присуству великог броја представника Владе и локалних самоуправа, представника дипломатског кора, цивилног друштва и медија.