Manja slova Veća slova RSS
>

Održana III sjednica UO za praćenje revizije i sprovođenja Nacionalne strategije za transpoziciju, implementaciju i primjenu pravne tekovine EU u oblasti životne sredine i klimatskih promjena

Održana III sjednica UO za praćenje revizije i sprovođenja Nacionalne strategije za transpoziciju, implementaciju i primjenu pravne tekovine EU u oblasti životne sredine i klimatskih promjena
Datum objave: 25.05.2018 16:44 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Treća sjednica Upravnog odbora za praćenje revizije i sprovođenja Nacionalne strategije za transpoziciju, implementaciju i primjenu pravne tekovine EU u oblasti životne sredine i klimatskih promjena s Akcionim planom za period 2016-2020. održana je 24. maja u prostorijama Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Na sjednici je predstavljen Nacrt revidovanog Akcionog plana, koji daje osvrt na ključne rezultate postignute u prethodnom periodu, kao i rokove u pogledu preostalih obaveza vezanih za proces transpozicije i implementacije pravne tekovine EU za svih deset podoblasti. Nacrt uključuje i planove za jačanje administrativnih kapaciteta usklađene sa važećim strateškim, planskim i programskim dokumentima, kao i prioritetima i smjernicama definisanim Startegijom proširenja za Zapadni Balkan i Izvještajem Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2017. godinu. Cilj revidovanog Akcionog plana je definisanje realnih rokova za realizaciju preostalih obaveza, kako bi u procesu izvještavanja ka Evropskoj komisiji bio prepoznat napredak kroz postignut visok stepen realizacije, što u krajnjem vodi otvaranju Poglavlja 27 i postizanju punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

Nacionalne strategije za transpoziciju, implementaciju i primjenu pravne tekovine EU u oblasti životne sredine i klimatskih promjena s Akcionim planom, koja je predstavljala početno mjerilo za otvaranje Poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene je usvojena u julu 2016. godine i njome je predviđena revizija Akcionog plana kako bi se strateške obaveze i rokovi prilagođavali aktuelnoj situaciji i postignutom stepenu usklađivanja nacionalnih propisa sa pravnom tekovinom EU.