Manja slova Veća slova RSS
>

Ratifikovan Pariski sporazum

Ratifikovan Pariski sporazum
Datum objave: 11.10.2017 14:03 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma

U srijedu 11.10.2017. godine, Skupština Crne Gore izglasala je Zakon o potvrđivanju Pariskog sporazuma, koji je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović potpisao 22. aprila prošle godine na svečanosti u organizaciji Ujedinjenih nacija u Njujorku. Time je Crna Gora postala zemlja potpisnica koja je i ratifikovala Pariski sporazum i obavezala se da doprinosi smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte na globalnom nivou. Ovu obavezu preuzelo je 197 zemalja potpisnica Konvencije, od kojih su 168 država već okončale proceduru ratifikovanja Sporazuma, kojim su definisane obaveze za sve države članice Konvencije i to za period nakon 2020. godine.

Crna Gora se založila da će smanjiti emisiju GHG za najmanje 1.572 kilotona, na nivo od 3.667 kilotona ili manje. Doprinos Crne Gore naporima međunarodne zajednice u borbi protiv klimatskih promjena, iskazan kroz Namjeravani nacionalno utvrđeni doprinos smanjenju emisija gasova s efektom staklene bašte, je najmanje 30 % u periodu do 2030. godine u odnosu na nivo emisija u baznoj 1990. godini.

Ovaj cilj je definisanan Nacionalnom strategijom o klimatskim promjenama do 2030. godine i realizovaće se kroz razvoj industrijske tehnologije, povećanje udjela obnovljivih izvora energije, opšte povećanje energetske efikasnosti kao i modernizacijom energetskog sektora.