Manja slova Veća slova RSS
>

Potpisan Sporazum u oblasti turizma između Crne Gore i Kraljevine Maroko

Potpisan Sporazum u oblasti turizma između Crne Gore i Kraljevine Maroko
Datum objave: 18.09.2017 17:32 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Podgorica, 18. septembar 2017. godine – Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović potpisao je danas Sporazum o saradnji u oblasti turizma između Crne Gore i Maroka sa Muhamedom Sajidom, ministrom turizma, vazdušnog saobraćaja, domaće radinosti i socijalne ekonomije te zemlje.

Ministar Radulović ukazao je da razmjena iskustava, o svim aspektima i specifičnostima turističke privrede u dvjema zemljama, ima potencijal da u u znatnoj mjeri doprinese daljem razvoju Crne Gore i Maroka kao modernih turističkih destinacija. Istakao je da je važno da Crna Gora plasman svog turističkog proizvoda na tržište udaljenih destinacija nije ograničila samo na zemlje u okruženju, te da sve zemlje na Mediteranu treba da zajednički nastupaju na udaljenim tržištima za koje Mediteran predstavlja jedinstveno područje. Takođe, on je izrazio nadu da će saradnja sa Marokom u narednom periodu biti uspješna.

Ministar Sajid zahvalio se na prijemu i saopštio da je na sastancima je, kako je naveo, između ostalog, razmotrena i mogućnost razvoja saradnje u oblasti kruzing turizma, kao i interesovanje za avio-povezivanje dviju zemalja kao jednog od preduslova bliže saradnje.

„Tokom susreta sa ministrom Radulovićem bilo je riječi i o mogućnostima razmjene iskustava, saradnje i načina na koji ćemo se zajednički suočiti sa izazovima današnje turističke privrede“, kazao je ministar Sajid te podsjetio na predlog kreiranja zajedničkog turističkog proizvoda ka udaljenim tržištima. Prema njegovim riječima, potrebno je da Crna Gora i Maroko razmjenjuju iskustva iz oblasti obuke, ulaganja, podsticaja investicija kao i revitalizacije turističkog sektora.

Budući da turizam predstavlja značajnu privrednu granu u objema državama, zaključivanjem ovog Sporazuma doprinijeće se intenzivnijoj razmjeni iskustava i ideja, što će uticati na unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa. Sam sporazum imaće najviše uticaja na državne institucije nadležne za donošenje i sprovođenje politika u oblasti turizma, imajući u vidu da predstavlja pravni osnov za razmjenu iskustva od obostranog značaja. Sporazum podržava i uspostavljanje i razvoj saradnje između privrednih subjekata iz sektora turizma, promovisanje investicija i obavljanje drugih zajedničkih aktivnosti u ovoj oblasti.