Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Ostvaren napredak u ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog procesa

Saopštenje: Ostvaren napredak u ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog procesa
Datum objave: 11.04.2017 16:33 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović, boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Briselu u okviru koje se susreo sa Karmenu Velom, evropskim komesarom za životnu sredinu, pomorsku politiku i ribarstvo. Komesar Vela ocijenio je da je ostvaren napredak u ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog procesa te istakao značaj nedavno usvojenog Izvještaja o ispunjenju početnog mjerila za otvaranje pregovora u ovom poglavlju sa Evropskom unijom od strane Savjeta Evropske unije. Ministar je iskazao posvećenost implementaciji obaveza iz Nacionalne strategije za transpoziciju, implementaciju i primjenu pravne tekovine Evropske unije u oblasti životne sredine i klimatskih promjena sa Akcionim planom za period 2016-2020. Sagovornici su ocijenili da jedna od ključnih aktivnosti u narednom periodu predstavlja obezbjeđivanje finansiranja iz nacionalnih izvora za najzahtjevnija pitanja u okviru Poglavlja 27., kao i ratifikacija Pariskog sporazuma. Saglasivši se da je u narednom periodu neophodna bliska komunikacija sa Evropskom komisijom, komesar Vela izrazio je spremnost da eksperti njegovih službi pruže tehničku podršku Crnoj Gori u daljoj realizaciji obaveza iz ovog poglavlja. Ministar je informisao o planovima i aktivnostima Vlade Crne Gore koje se odnose na aktuelna pitanja u oblasti životne sredine, poput zaštite Ulcinjske solane, transformacije Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, projekta „Porto Skadar Lake“ te strategiji i efektima izgradnje II bloka TE Pljevlja. Razmijenjene su i informacije o budućim aktivnostima Crne Gore po pitanju upravljanja otpadom te je istaknuto da će isti biti u potpunosti usklađeni sa pravnom tekovinom Evropske unije u ovoj oblasti.

Ministar Radulović susreo se i sa Henovevom Luiz Kalaverom, direktoricom za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje i susjedsku politiku. Osim posvećenosti implementaciji obaveza definisanih strateškim dokumentom, Nacionalnom strategijom iz ove oblasti, ministar je upoznao sagovornicu sa aktivnostima koje se sprovode na planiranom jačanju administrativnih kapaciteta u ovoj oblasti, kao i aktivnostima na zaštiti Ulcinjske solane. Kako su se sagovornici saglasili, neophodna je intenzivna komunikacija po pitanju finalizacije Pregovaračke pozicije za ovo poglavlje. Iz Generalnog direktorata za proširenje i susjedsku politiku ukazali su na spremnost da pruže podršku procesu usklađivanja sa pravnom tekovinom Evropske unije putem raznih programa podrške Brisela.

Takođe, ministar Radulović sastao se sa poslanicom Evropskog parlamenta, Teri Reinke, koju je informisao o svim aktivnostima u okviru projekata koji su istaknuti u Rezoluciji Evropskog parlamenta o Crnoj Gori. Kada je riječ o Ulcinjskoj solani, ministar je naveo da se sprovode aktivnosti na polju njenog očuvanja i zaštite, te pronalaženja optimalnog modela upravljanja solanom. Takođe, osvrnuvši se na pitanje transformacije Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore ministar Radulović istakao je da će buduća transformacija obezbijediti održivost tog preduzeća i punu kontrolu države nad transformisanim privrednim društvom koje će biti u 100 odsto državnom vlasništvu. Na sastanku je zaključeno da je potrebno intenzivirati komunikaciju po svim pitanjima koja su u sferi interesovanja Evropskog parlamenta.


MINISTARSTVO ODRŽIVOG RAZVOJA I TURIZMA