Manja slova Veća slova RSS
>

Zeleni klimatski fond kao partner Crne Gore u finansiranju projekata i programa povezanih sa klimom

Zeleni klimatski fond kao partner Crne Gore u finansiranju projekata i programa povezanih sa klimom
Datum objave: 05.04.2017 07:09 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Danas je održan uvodni sastanak povodom projekta „Plan pripravnosti za saradnju sa Zelenim klimatskim fondom i izrada Nacionalnog programa prioritetnih aktivnosti” koje Ministarstvo održivog razvoja i turizma realizuje u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), kroz partnerstvo sa Zelenim klimatskim fondom (ZKF).

ZKF je institucija osnovana 2012. pod okriljem Okvirne konvencije UN o klimatskim promjenama (UNFCCC) sa mandatom obezbjeđenja podrške zemljama članicama u njihovoj tranziciji ka dostizanju niskokarbonskog razvoja i prilagođavanju na negativne posljedice promjene klime. Crna Gora je saradnju sa ZKF uspostavila tokom septembra 2015. godine.

Sastanku su prisustvovali predstavnici instuticija koje su prepoznate kao relevantne za oblast klimatskih promjena. Učesnici su upoznati sa principom funkcionisanja ZKF-a koji predstavlja instrument za unaprijeđeno finansiranje u oblasti klimatskih promjena na globalnom nivou.

Učesnicima se u uvodnom dijelu sastanka obratio generalni direktor za klimatske promjene u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Srđan Mugoša, koji je istakao da klimatske promjene predstavljaju globalni problem, a obaveza je svake države da aktivno učestvuje u borbi protiv istih. Kako je posebno naveo, Crna Gora planira da ratifikuje Pariški sporazum o promjeni klime kao krovni dokument na globalnom nivou sredinom 2017. godine, čime će se dokazati posvećenost Crne Gore u borbi protiv klimatskih promjena.

Kako je istakao Andrej Lakić, kontakt osoba ispred Ministarstva održivog razvoja i turizma za ZKF, projekat će omogućiti podršku za jačanje kapaciteta institucija Crne Gore u oblasti mitigacije i prilagođavanja na klimatske promjene, kao i definisati jasne prioritete za finansiranje od strane ZKF-a u narednom periodu. Nakon izrade Plana pripravnosti, Crna Gora može dobiti dodatna sredstva za razvoj prioritetnih projektnih predloga i njihovog kasnijeg finansiranja. Tokom sastanka, informisano je o dosadašnjim aktivnostima ZKF-a, između ostalog, da je do danas kapitalizacija dosegla 11 milijardi američkih dolara sa ambicioznim ciljem za povećavanje fonda na 100 milijardi do 2020.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma će u saradnji sa UNEP-om, u narednih 12 mjeseci, realizovati projekat koji je odobren od strane Sekretarijata ZKF-a, a vrijednost istog je 300,000 američkih dolara.