Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Pažnju posvetiti održivom razvoju

Saopštenje: Pažnju posvetiti održivom razvoju
Datum objave: 22.03.2017 18:49 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministar održivog razvoja i turizma sastao se danas sa ambasadorkom Republike Francuske u Crnoj Gori, Kristin Tudik Gabori.

Sagovornici su tokom sastanka ocijenili da postoji veliki broj oblasti u kojima bi Crna Gora i Republika Francuska mogle ostvariti saradnju kao što su održivi turizam, održiva mobilnost i energetska efikasnost, zaštita životne sredine i komunalna infrastruktura. Kada je riječ o zaštiti životne sredine ministar Radulović informisao je o aktivnostima koje se sprovode u okviru Poglavlja 27 - Životna sredina i klimatske promjene te između ostalog, i dostavljanju pregovaračke pozicije Evropskoj komisiji čija realizacija slijedi u narednom periodu. U okviru ovog pitanja, on je posebno istakao neadekvatnost tehničkih i tehnoloških rješenja, te u tom dijelu zatražio podršku Republike Francuske kao i tehničku i ekspertsku podršku renomiranih francuskih kompanija. On je naročito istakao važnost uvođenja električnih automobila, čemu bi prethodila kampanja edukacije i podizanja svijesti građana, a što bi uz adekvatne biciklističke i staze za pješake, i na osnovu postojećih projekata, znatno unaprijedilo saobraćaj u crnogorskim opštinama a posebno u Podgorici. Kako je naveo, ovaj projekat bio bi podržan od strane države i kroz sagledavanje mogućnosti uvođenja poreskih olakšica za korišćenje vozila nulte emisije štetnih gasova. On je, takođe, naveo i održavanje godišnje akcije „Očistimo Crnu Goru“ te dodao da Vlada razmatra uvođenje represivne kaznene politike u borbi protiv zagađenja te u tom segmentu zatražio podršku u vidu razmjene primjera dobre prakse i znanja.

Ambasadorka Gabori saglasila se sa navedenim te iskazala punu podršku ovim procesima i naglasila da će uložiti napore u cilju pronalaženja adekvatnih modaliteta saradnje ovih dviju zemalja. Ona je iskazala uvjerenje da će održivi turizam, koncept koji Crna Gora aktivno promoviše, a koji je najinteresantniji turistima iz Republike Francuske, naročito omogućiti da francuski turisti u što većem broju posjete Crnu Goru. Na kraju, poseban akcenat stavila je na nastavak afirmacije francuskog jezika u Crnoj Gori.