>

Saopštenje: Održan Okrugli sto na temu ,,Društvena odgovornost i jedinice lokalne samouprave“

Datum objave: 26.03.2014 16:37 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Danas je u Ministarstvu održivog razvoja i turizma održan Okrugli sto na temu ,,Društvena odgovornost i jedinice lokalne samouprave“, u organizaciji Tehničkog komiteta za društvenu odgovornost.

Cilj održavanja Okruglog stola je predstavljanje koncepta i Smjernica za društvenu odgovornost - Standarda ISO 26 000, koji ima za cilj da pomogne organizacijama, bez obzira na veličinu i lokaciju, u doprinošenju održivom razvoju.

Ključne koristi koje preduzeća imaju od sprovođenja ovog koncepta u praksi odnose se na konkurentsku prednost zasnovanu na kvalitetu proizvoda i usluga, efikasnije korišćenje resursa preduzeća (povećanje profita uz smanjenje troškova), izgradnja korporacijskog identiteta, imidža i reputacije, sposobnost da se privuku i zadrže zaposleni, potrošači, klijenti ili korisnici, kreiranje dobre atmosfere za rad u preduzeću, povećana produktivnost i dobri odnosi sa državnom upravom, medijima, dobavljačima, organizacijama iz branše, kupcima i zajednicom u kojoj djeluju.

Takođe, na okruglom stolu su predstavljene koristi koje organizacije, lokalne samouprave, imaju od sprovođenja Standarda, kao i samog koncepta društvene odgovornosti.

Na panel diskusiji govorili su Marija Mijušković - predstavnica Ministarstva održivog razvoja i turizma, Igor Majer - predstavnik Elko tima, Sanda Rakočević - predstavnica Asocijacije za demokratski prosperitet Zid, Marina Vuković - predstavnica Centra za razvoj nevladinih organizacija.

Okruglom stolu je prisustvovalo i preko 30 učesnika, predstavnika različitih društvenih struktura, predstavnici opština, javnih preduzeća, organizacija civilnog društva, poslovnih udruženja i sl.


***

Tehnički komitet za društvenu odgovornost osnovan je u maju 2012. godine kao stručno tijelo Instituta za standardizaciju Crne Gore, čiji je osnovni zadatak bio da prevede i usvoji Standard ISO 26 000 - ,,Smjernice za društvenu odgovornost.“ Nakon usvajanja Standarda, u decembru 2012. godine, Tehnički komitet je nastavio sa njegovom promocijom, a dostupan je u Institutu za standardizaciju Crne Gore.