Manja slova Veća slova RSS
>

Druga dodjela vaučera četvrte faze projekta „Hiljadu plus”

Druga dodjela vaučera četvrte faze projekta „Hiljadu plus”
Datum objave: 22.03.2021 12:29 | Autor: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Ispis Štampaj stranicu


Danas je u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma organizovana druga dodjela vaučera četvrte faze ovogodišnjeg projekta „Hiljadu plus” za 148 građana i to: 62 vaučera zaposlenim u javnom sektoru, 40 vaučera mladim bračnim parovima i 46 vaučera ostalim građanima koji ispunjavaju uslove projekta a ne pripadaju prethodno navedenim grupama.

Vaučere su dodijelili državni sekretar za prostorno planiranje i urbanizam, Aleksandar Ašanin i generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja, Marko Čanović.

Državni sekretar, Aleksandar Ašanin, pojasnio je da projekat „Hiljadu plus“ predstavlja projekat socijalnog stanovanja za građane sa srednjim i nižim primanjima, po uslovima povoljnijim od tržišnih. Kroz prethodne tri realizovane faze 1186 porodica riješilo je stambeno pitanje, odnosno preko tri hiljade građana.

„Vođeni prethodnim iskustvom i statistikom, očekujemo da će u narednom periodu to učiniti dodatnih 400 domaćinstava. Ostvareni rezultati daju nadu da ovaj projekat, kao poseban vid društvene kohezije, koja nam je danas nasušno potrebna, ima budućnost i da ga je moguće dalje razvijati i unapređivati“, izjavio je Ašanin.

Vrijednost projekta iznosi 20 miliona eura, od kojih je 50% obezbijedila Vlada Crne Gore kroz kreditni aranžman sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, dok se preostalih 50% finansiraju iz sredstava komercijalnih banaka koje su prijavile svoje učešće.

Projektom su obezbijeđena najpovoljnija fiksna kamatna stopa koja iznosi 2.99%, dok učešće u kupoprodajnoj vrijednosti nekretnine nije obavezno. Dodatna povoljnost je ta što je obrada kredita svega 0.3%, a period otplate kredita do 240 mjeseci. Kroz saradnju sa Notarskom komorom Crne Gore, obezbijeđen je popust od 50% na notarske usluge.

Marko Čanović, direktor Direktorata za razvoj stanovanja zahvalio je svim partnerima projekta koji su doprinijeli njegovoj uspješnoj realizaciji u interesu građana. Objasnio je da je Projektni odbor „Hiljadu plus“ tokom prethodnog perioda izvršio detaljan pregled dostavljene dokumentacije za 770 aplikanata, odnosno 1.880 građana-članova njihovih domaćinstava. Proces pregleda dokumentacije i formiranja liste prioritetnih lica trajao je duže zbog pandemije Kovid-19.

Čanović je posebno istakao da je javnim pozivom data mogućnost da se kroz ovu fazu mogu kupiti svi izgrađeni stanovi koji su dostupni na tržištu (u vlasništvu i fizičkih i pravnih lica), bilo da se radi o starogradnji ili novogradnji. „Smatramo da ova novina doprinosi znatno većoj ponudi stanova, konkurentnosti, kao i to da će građani moći da riješe stambeno pitanje u onim opštinama u kojima nema stanova u izgradnji, odnosno, u kojima do sada nismo imali ponudu kroz prethodne faze”, saopštio je Čanović.

Precizni podaci o ukupnim sredstvima koja će biti utrošena biće dobijeni nakon sklopljenih kupoprodajnih ugovora sa ponuđačima stanova i nakon podnijetih zahtjeva za realizaciju kredita u komercijalnim bankama. Obračunom pomenutih ugovora, kupoprodajnih i ugovora o kreditu, sa konačnom procjenom kreditne sposobnosti aplikanata, stvoriće se mogućnost za dodjelu dodatnog broja vaučera aplikantima koji su na listi čekanja.

„Uvažene dame i gospodo, od srca vam čestitam, i želim da se što prije uselite u vaše nove domove i tako ostvarite naš zajednički cilj. Želim da u tim novim domovima, makar i malim, gledate neke drage oči i kroz njih svoje parče neba. Neka vam je sa srećom!“, poručio je na kraju državni sekretar, Aleksandar Ašanin.