Мања слова Већа слова РСС
>

Мрдак и Перуновић обишли Маљевац: Пронаћи најбоље рјешење и спријечити екололошки инцидент

Мрдак и Перуновић обишли Маљевац: Пронаћи најбоље рјешење и спријечити екололошки инцидент
Датум објаве: 13.01.2021 07:00 | Аутор: Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма

Испис Штампај страницу


Због информација о пријетњи од изливања вода из таложишта Маљевац ТЕ Пљевља, државни секретар за екологију, проф. Данило Мрдак (Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма), и државни секретар за енергетику, Марко Перуновић (Министарство капиталних инвестиција), обишли су таложиште Маљевац и разговарали са дијелом руководства ТЕ Пљевља и Електропривреде Црне Горе, како би размотрили на који начин превазићи опасност од преливања и спријечити да ситуација прерасте у еколошки инцидент.

Данило Мрдак, државни секретар за екологију, саопштио је да је приоритет свих приоритета здравље људи и здравље екосистема у Пљевљима. „Пљевља су много дала за Црну Гору, а доста трпила. Вријеме је да се та ситуација промијени. Ова наша данашња посјета представља нашу бригу за Пљевља, како би спријечили да се икада више деси било какав еколошки инцидент и тровање Ћехотине." Мрдак је истакао да је вријеме да дио о еколошкој држави из Устава претворимо у реалност, због чега је дошао да заједнички са људима из ТЕ Пљевља и Електропривредом пронађу рјешење у вези са таложиштем Маљевац.

Државни секретар за енергетику, Марко Перуновић изјавио је да је циљ данашње посјете Пљевљима био да се установи ситуација и заједнички договоре најбољи механизми за спрјечавање опасности од преливања вода. „Жељели смо да видимо које је рјешење предвидио менаџмент у случају најгоре ситуације, то јесте, како су предвидјели смањење и контролисање водостаја.“

Након обиласка локалитета Маљевца, констатовано је да тренутно не постоји опасност од еколошког инцидента и да је ниво воде у зони сигурности. Два државна секретара су, у разговору са дијелом руководства Термоелектране и ЕПЦГ, договорили да се у најкраћем року формира систем управљања кризном ситуацијом у случају потенцијалне опасности од преливања вода из таложишта. Установљено је формирање тимова са обје стране који ће дефинисати начин реаговања уколико дође до критичне ситуације. Менаџмент Термоелектране и ЕПЦГ је саопштио да ће преузети све радње да не дође до нежељене ситуације преливања вода.