Manja slova Veća slova RSS
>

Mitrović – Rajnke: SAD će nastaviti da podržavaju održivi razvoj Crne Gore

Mitrović – Rajnke: SAD će nastaviti da podržavaju održivi razvoj Crne Gore
Datum objave: 29.12.2020 06:55 | Autor: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Ispis Štampaj stranicu


Prof. dr Ratko Mitrović, ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma danas je razgovarao sa ambasadorkom SAD u Crnoj Gori, Nj.E. Džudi Rajzing Rajnke. Sastanku su prisustvovali državni sekretar za ekologiju, prof. dr Danilo Mrdak, državni sekretar za urbanizam i prostorno planiranje, Master. Arch. Aleksandar Ašanin i g-đa Marina Milić, savjetnica za ekonomska pitanja u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država.

Ministar Mitrović je na sastanku saopštio da je potrebno uspostaviti novi model saradnje sa SAD u više oblasti koje su djelatnost Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Jedan od modela koji je ministar predložio je potpisivanje sporazuma o saradnji, kojim bi se prepoznali svi zajednički prioriteti u oblasti ekologije, prostornog planiranja i komunalne djelatnosti.

Državni sekretar Mrdak je ambasadorki Rajzing Rajnke predočio značaj ekspertske i tehničke pomoći SAD u oblasti nacionalnih parkova, posebno u dijelu profesionalizacije rendžerskih službi.

Aleksandar Ašanin, državni sekretar za prostorno planiranje i urbanizam je na sastanku sa ambasadorkom SAD naglasio da tim Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma namjerava da izgradi informacioni sistem o prostoru, i da bi, za ovaj pionirski posao profesionalna pomoć američkih stručnjaka bila dragocjena.

Ambasadorka Rajzing Rajnke je potvrdila spremnost SAD za buduću saradnju i saglasila se sa uspostavljanjem iste kroz jedan sveobuhvatan okvir sa zajedničkim prioritetima u oblasti zaštite životne sredine, upravljanja otpadom i prostornog planiranja i urbanizma.