Manja slova Veća slova RSS
>

Održan 5. ministarski sastanak o životnoj sredini i klimatskim akcijama na Zapadnom Balkanu

Održan 5. ministarski sastanak o životnoj sredini i klimatskim akcijama na Zapadnom Balkanu
Datum objave: 18.12.2020 14:04 | Autor: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Ispis Štampaj stranicu


Na Samitu Berlinskog procesa, u Sofiji 10. novembra 2020, region je dostigao važnu prekretnicu podržavajući Deklaraciju o Zelenoj agendi, koja je u skladu sa Zelenim sporazumom EU.

Nakon što su lideri Zapadnog Balkana prihvatili Deklaraciju o Zelenoj agendi, ministri regiona i predstavnici nadležnih ministarstava, koji se bave životnom sredinom i klimatskim promjenama sastali su se danas, kako bi se označio početak primjene Zelene agende za Zapadni Balkan. Domaćin 5. Ministarskog sastanka je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Savjet za regionalnu saradnju (RCC).

Deklaracija o Zelenoj agendi podrazumijeva sprovođenje aktivnosti u okviru pet ključnih oblasti: 1. klima, energetika, mobilnost, 2. cirkularna ekonomija, 3. eliminisanje zagađenja, 4. održiva poljoprivreda i proizvodnja hrane i 5. biodiverzitet.

Sastanak predstavlja platformu za dijalog i unapređenje regionalne saradnje u oblasti životne sredine i klimatskih promjena. Državni sekretar u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, prof. dr Danilo Mrdak istakao je da sprovođenje aktivnosti iz Zelene agende predstavlja prioritet za Crnu Goru, ukazao na izazove s kojim se suočavamo, važnost i značaj regionalne saradnje u rješavanju ekoloških i klimatskih izazova. Takođe, istakao je da postizanje ciljeva iz ovih pet stubova zahtijeva vrijeme, ljudske i finansijske resurse i da očekujemo podršku od Evropske komisije, kako bi Zelena Agenda zaživjela u realnom životu, jer ovaj proces predstavlja ne samo ekološku transformaciju, već i novi pristup boljem životnom standardu društva u cjelini.