Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Posjeta ambasadora Republike Hrvatske, g-dina Veselka Grubišića

Saopštenje: Posjeta ambasadora Republike Hrvatske, g-dina Veselka Grubišića
Datum objave: 18.12.2020 12:23 | Autor: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, prof. dr Ratko Mitrović, sastao se danas sa ambasadorom Republike Hrvatske, g-dinom Veselkom Grubišićem, kojom prilikom je ambasador uputio čestitke ministru Mitroviću povodom stupanja na dužnost, a ministar Mitrović ukazao na značaj podrške Republike Hrvatske Crnoj Gori u procesu pregovora sa Evropskom unijom za Poglavlje 27 - Životna sredina i klimatske promjene, kao i razmjene iskustva sa kolegama koje su vodile i učestvovale u procesu pregovora. Ministar je takođe podsjetio na niz uspješno realizovanih projekata u okviru IPA programa prekogranične saradnje, te istakao da postoji obostrani interes za dalju pripremu i realizaciju projekata koji bi se finansirali iz različitih raspoloživih fondova.

Današnji sastanak je za ministra Mitrovića bio prilika da ukaže na brojne mogućnosti za zajedničko djelovanje, kao što su rad na potpunom usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU u oblasti životne sredine, sa fokusom na prioritetne podoblasti zaštite prirode i upravljanja otpadom, uspostavljanje Natura 2000 mreže (ekološka mreža zaštićenih područja u okviru Evropske unije (EU), upravljanje posebnim vrstama otpada, primjena EU Okvirne direktive o morskoj strategiji, kao i izrada i priprema zakona, pravilnika i standarda iz oblasti građevinarstva, kao i mnoge druge. Ambasador Grubušić je izrazio zadovoljstvo zbog mogućnosti da Hrvatska svojim iskustvima pruži podršku na planu ispunjavanja prioriteta Vlade Crne Gore u izazovnim oblastima kao što su ekologija i prostorno planiranje.

Zajednički je konstatovano da je do sada ostvarena bilateralna saradnja bila veoma uspješna, kao i da postoji prostor za njeno dodatno unapređenje kroz inteziviranje direktne saradnje početkom naredne godine.