Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Održana press konferencija povodom objavljivanja javnog poziva za građane „1000plus“, IV faza

Saopštenje: Održana press konferencija povodom objavljivanja javnog poziva za građane „1000plus“, IV faza
Datum objave: 06.11.2020 13:12 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Danas je u Ministarstvu održivog razvoja i turizma održana press konferencija povodom objavljivanja Javnog poziva za građanje - realizacije četvrte faze Projekta „1000plus”. Tom prilikom, predstavnicima medija obradio se gospodin Marko Čanović, generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja, koji se u svom uvodnom obraćanju osvrnuo na prethodne tri faze projekta.

Ukupno, kroz prethodne tri faze, do sada je 1186 porodica riješilo stambeno pitanje, odnosno preko tri hiljade (3055) građana.

„Posebnu pažnju imamo prema najosjetljivijim kategorijama, te stoga porodična domaćinstva koja imaju prioritet u ovom projektu su: samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici, a u ovoj fazi, imajući u vidu situaciju sa pandemijom COVID19 koja je zadesila cjelokupno društvo, kao i sav teret koji su nosili zaposleni u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu djelatnost u javnom sektoru, nakon pažljivog razmatranja i uzimanja u obzir svih okolnosti, odlučeno je da upravo oni, pored navedenih, budu prioritetna lica u IV fazi Projekta „1000plus“. Ukupno je do sada, kroz sve tri faze, 191 prioritetno lice riješilo stambeno pitanje.“, istakao je Čanović.

Kroz četvrtu fazu, čija je realizacija u toku, očekuje se da će dodatnih 400 domaćinstava riješiti stambeno pitanje.
Vaučeri se, nakon dodjele svim prioritetnim licima, dodjeljuju sljedećim ciljnim grupama prema navedenim udjelima:

• 40% korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru,
• 30% bračnim supružnicima kod kojih oba supružnika imaju do 35 godina života,
• 30% ostalim korisnicima.

Banke koje su se prijavile i ispunile sve tražene uslove su: NLB Banka AD Podgorica, Lovćen Banka AD Podgorica, Erste Bank AD Podgorica, Crnogorska komercijalna banka AD Podgorica, Podgorička banka AD Podgorica. Uslovi su sljedeći: Fiksna kamata stopa 2.99%, period otplate kredita do 20 godina, obrada kredita 0.3%, bez obaveznog učešća.
Takođe, raspisan je javni poziv za ponuđače stanova, odnosno, za izgrađene stanove javni poziv traje do završetka realizacije Projekta „1000plus“.
Da bi izgrađeni stambeni objekat bio predmet kupovine u Projektu „1000plus“, mora ispunjavati određene uslove, koji se mogu naći u Javnom pozivu za investitore i fizička i pravna lica – ponuđače stambenih objekata, koji se nalazi i na našem sajtu www.1000plus.me  

„Smatramo da ova novina doprinosi znatno većoj ponudi stanova, konkurentnosti, kao i to da će građani moći da riješe stambeno pitanje u onim opštinama u kojima nema stanova u izgradnji, odnosno u kojima do sada nismo imali ponudu kroz prethodne faze.
Takođe, istakao bih da je završen tender za odabir konsultanta za implementaciju komunikacione strategije za kampanju „1000plus“, te da su po tom pitanju aktivnosti već otpočete.
Od ponedjeljka, 9. novembra 2020. godine, sa radom počinje Call centar. Građani mogu pozvati broj 19915 svakog radnog dana od 8 do 16 časova i dobiti sve informacije u vezi projekta.
Bilbordi se od danas postavljaju na 15 lokacija širom Crne Gore, ukupno u 10 opština. Od sljedeće nedjelje počinje kampanja „1000plus“, video spotovi i radio džinglovi će se emitovati na TV i radio stanicama sa nacionalnom i lokalnom frekvencijom.“, izjavio je generalni direktor Direktorata za stanovanje.

Pored gospodina Čanovića, konferenciji su prisustvovali: Radmila Lainović, rukovoditeljka direkcije za stanovanje u MORiT-u, Mersija Purišić, načelnica Direkcije za upravljanje gotovinom, servisiranje duga, evidenciju državnog i javnog duga, iz Ministarstva finansija, Miomir Peruničić, izvršni direktor „Project Conuslting“-a, Nacionalne jedinice za implementaciju projekata iz oblasti komunalnih djelatnosti i zaštite životne sredine.
Javni poziv za građane biće objavljen 16. novembra, a predaja dokumentacije bankama počinje 19. novembra 2020. godine.

Nakon evaluacije prijava građana od strane Projektnog odbora, dodijeliće se vaučeri, nakon čega će građani moći da pristupe zaključenju ugovora sa prodavcima i komercijalnim bankama, čime će riješiti svoje stambeno pitanje.