Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: За изградњу канализационе мреже за Рисан и Пераст обезбијеђено 4,5 милиона еура

Саопштење: За изградњу канализационе мреже за Рисан и Пераст обезбијеђено 4,5 милиона еура
Датум објаве: 05.06.2019 15:07 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

Министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић потписао је данас у Подгорици Уговор о донацији намијењеној за изградњу канализационе мреже за Рисан и Пераст са Њемачком развојном банком (КфW) и Водацомом, којим ће бити обезбијеђена средства у износу од 4,58 милиона еура. Уговор је потписан у оквиру пројекта „Водоснабдијевање и одвођење отпадних вода на Јадранској обали – Бококоторски залив“.

Министар Радуловић навео је да овај пројекат представља наставак активности које су на црногорском приморју отпочеле 2004. те подсјетио да су кроз аранжман са Њемачком развојном банком (КФW) до сада изграђена два постројења за пречишћавање отпадних вода - заједничко постројење за општине Котор и Тиват, као и постројење у Херцег Новом, које је у тестној фази.

„Заједно са изградњом ових постројења, изграђено је и приближно 130 км канализационе мреже, 35 пумпних станица и 92 км система за водоснабдијевање“, казао је Радуловић те напоменуо да је овај пројекат знатно утицао на побољшање квалиета живота и животне средине Бокоторског залива.

Он је изразио наду да ћемо у наредном периоду имати комплетан Бококоторски залив прикључен на канализациону мрежу и систем за третман отпадних вода те тиме заштитити овај драгуљ црногорске обале.

Шеф одсјека за комуналну инфраструктуру за земље Југоисточне Европе и Турске КфW-а Кирк Милднер навео је да је данас потписан важан уговор чија су средства обезбијеђена из Инвестиоционог оквира за Западни Балкан и Европске уније заједно са КфW-ом. Он је подсјетио да је КфW раније обезбиједио 150 милиона еура за третман отпадних вода на цијелом Црногорском приморју, те да је већи дио средстава уложен у Бококоторски залив како би се побољшала еколошка ситуација.

„Пераст и Рисан још увијек прикључени нијесу на ову канализацону мрежу али ће средства које је КфW са МОРиТ-ом обезбиједио код Европске уније бити искоришћена како би се то реализовало. За почетак, средства ће бити искоришћена за примарну и секундардну канализациону мрежу, а надамо се да ће бити и друге фазе, као и додатних средстава којим ће се финансирати повезивање те канализационе мреже са постројењем у Тивту“, навео је Милднер.

Фото-материјал доступан је на
хттпс://www.флицкр.цом/пхотос/владацг/албумс/wитх/72157708458897414 а видео-материјал на Владином серверу на адреси: хттп://195.66.166.68/уплоад/  .