Manja slova Veća slova RSS
>

Smanjenje rizika od legionarske bolesti u ugostiteljskim objektima

Smanjenje rizika od legionarske bolesti u ugostiteljskim objektima
Datum objave: 17.05.2019 11:00 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Da bi se u ugostiteljskim objektima smanjio rizik od legionarske bolesti, posebno imajući u vidu da je glavna turistička sezona na pragu, Institut za javno zdravlje Crne Gore donio je set Preventivnih mjera za smanjenje rizika od legionelske bolesti u ugostiteljskim (smještajnim) objektima koje je važno redovno sprovoditi u svim objektima. Mjere se odnose i na ugostiteljske objekte koji rade samo tokom sezone i one koji rade neprekidno tokom cijele godine, rashladne tornjeve, ovlaživače vazduha i bazene sa pjenom („jacuzzi“, spa bazeni i whirpool) u ugostiteljskim objektima.

Legioneloza je akutno bakterijsko oboljenje uzrokovano bakterijom Legionelom. Bolest se prenosi udisanjem mikroskopskih kapljica vode koje sadrže bakteriju Legionelu. Navedena bakterija je široko rasprostranjena i njeni prirodni izvori su vode rijeka, jezera, bara, toplih izvora i vlažno zemljište. Rizik od infekcije nastaje kada bakterije pod određenim uslovima dospiju u sisteme koji stvaraju vodeni aerosol na mjestima gdje borave ljudi. Infekcija Legionelom se prenosi zaraženim aerosolom prilikom tuširanja i kupanja, raspršivanjem vode u rashladnim tornjevima, ovlaživačima zraka, kao i aerosolom koji se stvara iznad bazena.

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) iz Stokholma, oko 1000 turista iz Evrope godišnje se zarazi bakterijom Legionelom i oboli od legionarske bolesti prilikom odmora i boravka u hotelima širom kontinenta, sa iskazanom smrtnošću pacijenata od 5-10%.

Set preventivnih mjera za smanjenje rizika od legionelske bolesti u ugostiteljskim objektima možete preuzeti OVDJE.  

Flajer „Zaštitimo se od legionarske bolesti“ u kome se takođe možete upoznati sa detaljima mjera koje je potrebno sprovesti možete preuzeti  OVDJE. 

Za sve stručne konsultacije i pomoć možete se obratiti Centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti, Instituta za javno zdravlje Crne Gore:

Džona Džeksona bb
81000 Podgorica
Crna Gora
Tel: (+382 20) 412 888,
Fax: (+382 20) 243 728
E-mail: ijzcg@ijzcg.me