Мања слова Већа слова РСС
>

Смањење ризика од легионарске болести у угоститељским објектима

Смањење ризика од легионарске болести у угоститељским објектима
Датум објаве: 17.05.2019 11:00 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Да би се у угоститељским објектима смањио ризик од легионарске болести, посебно имајући у виду да је главна туристичка сезона на прагу, Институт за јавно здравље Црне Горе донио је сет Превентивних мјера за смањење ризика од легионелске болести у угоститељским (смјештајним) објектима које је важно редовно спроводити у свим објектима. Мјере се односе и на угоститељске објекте који раде само током сезоне и оне који раде непрекидно током цијеле године, расхладне торњеве, овлаживаче ваздуха и базене са пјеном („јацуззи“, спа базени и wхирпоол) у угоститељским објектима.

Легионелоза је акутно бактеријско обољење узроковано бактеријом Легионелом. Болест се преноси удисањем микроскопских капљица воде које садрже бактерију Легионелу. Наведена бактерија је широко распрострањена и њени природни извори су воде ријека, језера, бара, топлих извора и влажно земљиште. Ризик од инфекције настаје када бактерије под одређеним условима доспију у системе који стварају водени аеросол на мјестима гдје бораве људи. Инфекција Легионелом се преноси зараженим аеросолом приликом туширања и купања, распршивањем воде у расхладним торњевима, овлаживачима зрака, као и аеросолом који се ствара изнад базена.

Према подацима Европског центра за контролу и превенцију болести (ЕЦДЦ) из Стокхолма, око 1000 туриста из Европе годишње се зарази бактеријом Легионелом и оболи од легионарске болести приликом одмора и боравка у хотелима широм континента, са исказаном смртношћу пацијената од 5-10%.

Сет превентивних мјера за смањење ризика од легионелске болести у угоститељским објектима можете преузети ОВДЈЕ.  

Флајер „Заштитимо се од легионарске болести“ у коме се такође можете упознати са детаљима мјера које је потребно спровести можете преузети  ОВДЈЕ. 

За све стручне консултације и помоћ можете се обратити Центру за контролу и превенцију заразних болести, Института за јавно здравље Црне Горе:

Џона Џексона бб
81000 Подгорица
Црна Гора
Тел: (+382 20) 412 888,
Фаx: (+382 20) 243 728
Е-маил: ијзцг@ијзцг.ме