Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Održana ekspertska misija iz okvira TAIEX pomoći Crnoj Gori od strane Evropske komisije

Saopštenje: Održana ekspertska misija iz okvira TAIEX pomoći Crnoj Gori od strane Evropske komisije
Datum objave: 27.09.2018 14:03 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma

U Ministarstvu održivog razvoja i turizma održana je ekspertska misija iz okvira TAIEX pomoći Crnoj Gori od strane Evropske komisije u periodu 25 - 26. septembar ove godine.

U okviru ekspertske misije, Ministarstvo održivog razvoja i turizma – Direktorat za građevinarstvo organizovao je i jednodnevnu radionicu na kojoj su učestvovali predstavnici Urbanističko-građevinske inspekcije, Uprave za inspekcijske poslove - tržišne inspekcije, Akreditacionog tijela Crne Gore, Instituta za standardizaciju Crne Gore, Građevinskog fakulteta, Instituta za građevinarstvo i predstavnika akreditovanih laboratorija za ispitivanje građevinskih proizvoda: MMLAB, ABG-test, CPL – centralne putne laboratorije, LPC – laboratorija putni centar.

Tokom radionice prezentovana su iskustva Češke Republike u implementaciji navedene regulative i to: notifikacija tijela za ocjenu i provjeru postojanosti svojstava građevinskih proizvoda, zahtjevi za akreditaciju, sačinjavanje izjave o svojstvima, označavanje proizvoda , tržišni nadzor i dr.

Evropska Komisija odobrila je Crnoj Gori TAIEX pomoć za implementaciju Regulative br.305/2011 Evropskog Parlamenta i Savjeta o utvrđivanju harmonizovanih uslova za stavljanje građevinskih proizvoda na tržište i Zakona o građevinskim proizvodima, u cilju dobijanja bližih informacija o proceduri imenovanja tijela za obavljanje poslova treće strane u procesu ocjene I provjere postojanosti svojstava građevinskih proizvoda (tijela za sertifikaciju proizvoda, tijela za sertifikaciju kontrole fabričke proizvodnje, laboratorija za testiranje) u skladu sa Regulativom br. 305/2011, odnosno Zakonom o građevinskim proizvodima kojim je djelimično transponovana Regulativa 305/2011 kao I procedurama za akreditaciju navedenih tijela.