Мања слова Већа слова РСС
>

Завршна конференција пројекта „Тематске руте Херцегове земље“

Завршна конференција пројекта „Тематске руте Херцегове земље“
Датум објаве: 29.11.2017 13:59 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Завршна конференција пројекта прекограничне сарадње Црне Горе и Босне и Херцеговине „Тематске руте Херцегове земље“ одржана је у Љубушком у Босни и Херцеговини. Испред Министарства одрживог развоја и туризма на конференцији је говорио Звонко Савељић, руководилац Дирекције за посебне облике туризма и туристичку инфраструктуру.

Пројекат тематских рута финансиран је од стране ЕУ у висини 85% средстава, а комплетан пројекат вриједан је 466.000 еура, док је вриједност за Црну Гору била 197.000 еура од чега је Министарство одрживог развоја и туризма обезбиједило 16.000 еура.

Пројекат је спровео Центар за иницијативе из области одрживог туризма (ЦСТИ), а подржан је од стране Министарства одрживог развоја и туризма Црне Горе, Развојне агенције Жупаније Западнохерцеговачке, Општине Љубушки и ЈУ за развој туризма „Радмиља“ из Босне и Херцеговине.

Циљ пројекта је представљање традиционалних и културно-историјских атракција у Црној Гори и западној Херцеговини. У Црној Гори пројекат обухвата дјелове територија седам општина – Котора, Херцег Новог, Никшића, Шавника, пЛужина, Жабљака и Пљеваља. Обиласком руте која је приказана у брошурама и мапама припремљеним за пројекат, туристи ће моћи да посјете историјске тврђаве, караванске путеве, цркве, некрополе стећака и видиковце, као и етно села, ресторане и сеоска домаћинства. Очекује се да овај пројекат допринесе свеукупном развоју подручја у оквиру руте, али и регионалном развоју кроз пласман домаћих производа и запошљавање.